Älä alenna autosi arvoa - Näillä vinkeillä teet syyshuollon

Mennyt kesä saattaa näkyä niin auton maalipinnassa kuin sisätiloissakin – ehkä mökkitien kivet ovat jättäneet muutamia jälkiä, ja penkit ovat hienoisen pölykerroksen kuorruttamia. Nyt on korkea aika tehdä omalle menopelille niin kutsuttu syyshuolto, jossa auton pesu ja vahaus ovat tärkeimmät vaiheet.

Auton arvo alenee melkoisesti sinä hetkenä, kun sillä kaasuttelee autokaupasta ulos. Jotakin kuitenkin asialle voi tehdä myös itse: auton hyvä ylläpito ja huoltaminen säilyttävät sen arvoa jopa useita satoja euroja vuodessa. Vahaus on syytä tehdä kevään lisäksi syksyllä, jotta maalipinta saa kiperän suojan tulossa olevia pakkasia vastaan.

– Vahaus on erittäin tärkeää tehdä kahdesti vuodessa. Uusien autojen maalipintatakuut eivät ole voimassa, jos valmistaja huomaa, että maalipintaa on pesty väärillä aineilla tai välineillä, Korrekin tuotekehityskemisti Kim Lindqvist kertoo.

Näin valitset oikean vahan

Ennen vahausta auto pestään hyvin. Jos menopeliä tuskin näkyy kurakerroksen alta, kannattaa aloittaa esipesuaineella ja tehdä vasta sitten shampoopesu. Auton likaisuus onkin tärkein tekijä oikeaa pesuainetta valitessa.

– On tärkeää käyttää puhtaita työvälineitä ja huuhdella niitä riittävän usein, jotta ei hiero likaa auton pintaan. Pesun jälkeen auto kuivataan hyvin esimerkiksi lastalla tai rätillä, Lindqvist ohjeistaa.

Pesun jälkeen siirrytään vahaukseen. Monet vahat sopivat sekä koneelliseen että käsin tehtävään vahaukseen. Oikeanlainen vaha valitaan auton maalipinnan kunnon mukaan. Jos pinta on hyväkuntoinen, sille riittää luultavasti perusvaha. Yleisvahaa on työstettävä naarmuisella pinnalla enemmän. Kolhiintuneelle pinnalle voi myös valita paksumman ja peittävämmän kliinerityyppisen vahan.

– Vahaus kannattaa aloittaa ensin pieneltä alueelta, jotta näkee, miten vaha käyttäytyy pinnassa. Onnistuneen lopputuloksen takaamiseksi vaha täytyy lopuksi kiillottaa huolellisesti. Tärkeintä on lukea pakkauksen käyttöohjeet ja noudattaa niitä. Kotoa löytyvä puhdas puuvillainen paita on hyvä riepu vahaukseen.

Putsaa sisätilat antistaattisella aineella

Kurkkaus auton sisätiloihin luultavasti kertoo, että tarvetta olisi myös imuroinnille ja muovipintojen puhdistukselle. Jos penkeissä on koirankarvaa ja nukkaa, helpoiten niistä pääsee eroon niille tarkoitetuilla liinoilla tai hansikkailla.

– Muoviosat voi suihkutella auton sisätiloihin tarkoitetulla pesuaineella käyttäen mikroliinaa apuna. Sisätiloihin suunnitellut suihkeet tekevät pinnat antistaattisiksi sekä suojaavat ja hoitavat niitä.

Jos auton sisätilojen puhdistusta suunniteltaessa laiskottaa, vähintään yksi asia olisi kuitenkin Lindqvistin mukaan syytä tehdä.

– Tuulilasin puhdistaminen auton sisältä on ensiarvoisen tärkeää, koska tuulilasin puhtaus vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Syksyllä aurinko paistaa matalalta ja häikäisee voimakkaasti. Yleensä autoilijat muistavat kiitettävästi tankkauksen yhteydessä pesaista tuulilasin ulkoa, mutta sisäpuolelta sen pesu unohtuu, Lindqvist kertoo.

Lopuksi on hyvä kurkata konepellin alle ja varmistaa, että kaikissa täytettävissä säiliöissä on riittävästi nesteitä. Lasinpesuneste, jäähdytinnesteet ja öljyt ovat ainakin sellaiset, jotka voi itse tarkistaa helposti.

– Syksyllä voi huoletta aloittaa pissapojan täyttämisen talvinesteellä, mikäli suvena on vaihtanut kesänesteeseen. Sillä tavoin seokseen sekoittuu pikkuhiljaa talvea varten pakkaskestävyys, tuotekehityskemisti Lindqvist sanoo.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja