Al-Hol on vaikea aihe kaikissa Pohjoismaissa – Ruotsiin on tähän mennessä kotiutunut leiriltä seitsemän orpolasta: "Sijoitusprosessi voi olla pitkä"

Ulkoministeri Haaviston mukaan al-Holin palautuksista ei ole konkreettista operaatiota 4:32
Suomessa kuumaksi puheenaiheeksi noussut al-holin leirin lasten kohtalo on ollut esillä muissa pohjoismaissa jo kuukausia.

Al-holin leirin kotiutukset ovat puhuttaneet jo kuukausia myös muissa Pohjoismaissa. Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan on palautettu pääosin orpoja lapsia.

Kaikissa maissa aihe on edelleenkin vaikea ja poliittisetkin linjaukset ovat eläneet viimeisten kuukausien aikana.

Kaikki tähän mennessä kotiutuneet orpoja

Ruotsiin lapsia on kotiutunut seitsemän, tosin lasten isovanhempien kustannuksella. Norjaan on palautettu viisi lasta ja Tanskaan yksi lapsi.
Kaikki lapset ovat olleet orpoja, jota kaikissa maissa on pidetty palautusten edellytyksenä. Lapsien palautukseen vanhempien kanssa on kaikissa maissa suhtauduttu kielteisesti.

– On erittäin tärkeää katsoa asiaa strategisesti pitkällä aikavälillä, myös rikoksia ennalta ehkäisevänä ettei tulisi uutta radikalisoitunutta sukupolvea. Näihin lapsiin sijoitettu aika ja resurssit on on tärkeä investointi, sanoo Södermalmin poliisin varajohtaja Jonas Trolle.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde totesi eilisessä lehdistötapaamisessa, että kotiuttaminen voisi olla mahdollista – mutta ei missään nimessä helppoa – vain orvoille ruotsin kansalaisuuden omaaville lapsille, joita leirillä on tämän hetken tiedon mukaan vielä muutama.

Edellyttää kunnilta panostusta

Kuntien kannalta orpojen lasten kotiuttaminen käytännössä nähdään Ruotsissa pitkänä ja vaikeana prosessina.

– Nämä lapset tulevat tarvitsemaan tukea sosiaalitoimelta, mutta myös lasten- ja nuorten psykiatrialta pitkän aikaa. Olemme huolissamme myös siitä, ettei heillä ei ole omia vanhempia huolehtimassa ja sijoitusprosessi voi olla pitkä, toteaa kunnaneuvos Jan Jönssön Tukholman kaupungin sosiaalitoimesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat