Aku Ankka on Juba Tuomolan oppi-isä

Juba Tuomola

Aku Ankat kaivellaan kesällä ullakoilta ja divareista. Vanha Ankka-fani Juba Tuomola ostaa lehtensä irtonumeroina. Suosittu sarjakuvapiirtäjä kopioi ensimmäiset omat sarjakuvansa lapsena Aku Ankasta voipaperin läpi.

Kesä on Aku Ankka -fanien kulta-aikaa. Lomakausi ei näy piikkinä lehden tilaustilastoissa, mutta lehtiä pengotaan luettavaksi ullakoilta ja kesämökeiltä. Vanhat vuosikerrat käyvät kaupaksi divareissa.

Tunnettuja suomalaisia Ankkojen ystäviä ovat muun muassa kirjailija Leena Lehtolainen, muusikot J. Karjalainen ja Tuomas Holopainen, liikemies Vesa Keskinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola.

Aku oli Juban lapsuuden peruslukemistoa

Viivistä ja Wagnerista tuttu Juba Tuomola, 42, kertoo, että Aku Ankka kuului hänen lapsuutensa peruslukemistoon. Äiti luki hänelle sarjakuvaa jo ennen kuin hän osasi itse edes tavata. Äidin hyvä ystävätär toi Akuja tuliaisiksi kylään tullessaan.

– Olin silloin ihan pieni, ja se oli hyvin jännä tuliainen minulle. Muistan vielä jopa lehden painomusteen tuoksun, Tuomola tunnelmoi.

Tuomola seuraa Aku Ankkaa säännöllisesti edelleen. Pinon 80-luvun rikkiluettuja Akkareita Tuomola pelasti vastikään vanhempiensa mökiltä. Lisäksi hän tilaa Carl Barksin koottuja. Se on varta vasten keräilijöille tehty, uudelleenväritetty kolmenkymmenen kirjan sarja.

Uusia lehtiä Tuomola hankkii irtonumeroina.

– Selaan lehteä aina silloin tällöin kioskilla ja ostan sen, jos siinä on jotain kiinnostavampaa.

Viimeksi Tuomolan käsissä on kulunut Jumbo-pokkarisarjan 14. kirja, Lämmintä luvassa, jossa on Paul Murryn Mikki Hiiri -sarjoja. Murryn ohessa Barks on yksi Tuomolan suosikkipiirtäjistä. Hänen sarjoistaan Tuomola tutki pikkupoikana kuva- ja tarinankerronnan tekniikoita. Don Rosankin tyyli miellyttää.

– Kaikki eivät tykkää hänen piirtämistyylistään, mutta se ainakin erottuu, koska se on niin erilainen. Pidän myös Tony Stroblista, joka on piirtänyt paljon Aku Ankan perusjuttuja 70-luvulla. Romano Scarpan taskukirjojen Mikki Hiiri -seikkailut ovat parasta italialaista Disney-traditiota.

Juba oppi piirtämään Ankan avulla

Aku Ankka

Juba Tuomola piirsi ensimmäiset sarjakuvansa kuusivuotiaana. Sitä ennen hän hankki ”sarjakuvapiirtäjän ammattikoulutusta” kopioimalla Aku Ankan hahmoja voipaperin läpi.

– Muistan lapsuudestani erityisesti Mikki Hiiren kulta-aikojen jutut. Tutkin piirroksia ja ihmettelin, miten joku voi tehdä niin hienoja viivoja. Luulin, että ne on tehty jollain koneella ja että kukaan ihminen ei voi osata piirtää niin hyvin. Myöhemmin tietysti selvisi, miten viivat loppujen lopuksi syntyvät.

Pikkupoikana Tuomola haaveili salaa oikeaksi Aku Ankan piirtäjäksi pääsystä.

– Kyllä se kävi mielessä, mutta se ei ollut 70-luvulla kauhean realistinen haave. Ainakin minun päässäni oli sellainen kuva, ettei kukaan suomalainen voi piirtää Aku Ankkaa ja se tuntui olevan aivan ulottumattomissa.

Tuomola on iloinen, että tilanne on muuttunut. Suomalaispiirtäjistä ainakin Kari Korhonen on päässyt tekemään Aku Ankkaa työkseen.

– Hyvä näin! On hauskaa, että on tullut tekijöitä täältäkin, koska Aku Ankka on Suomessa niin tärkeä lehti.

Sarjakuvan lukutaitoa Ankasta

Aku Ankka

Aku Ankka on räpiköinyt suomalaisten suosioon ilmeisen pysyvästi. Nykyään Ankkaa ja muita Disney-sarjakuvia luetaan Suomessa väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Juba Tuomola uskoo, että lehden nykysuosioon vaikuttaa paitsi pitkä lukemisperinne myös se, että lehti on tarpeeksi usein ilmestyvä, tilattava julkaisu. Lisäksi suomalaiset ovat varsin uskollista lukijakansaa.

– Jos he löytävät jonkin hyvän, he pysyvät siinä, Tuomola pohtii.

Aku Ankka on opettanut suomaisille Tuomolan mukaan sarjakuvan lukutaidon ja lisännyt muidenkin sarjakuvien lukemista ja seuraamista.

– Muistan näyttäneeni itse jotain omaa sarjakuvaani vanhemmille sukulaisilleni, mutta he eivät tienneet, miten ja missä järjestyksessä ruutuja ja puhekuplia luetaan. Sikäli Aku Ankka tekee hyvää työtä, että se kouluttaa suomalaisia lapsesta asti sarjakuvamedian ymmärtämiseen.

Sikasarjakuva syntyi Kultapossu-lehdessä

Juba Tuomolan oma parisuhdesarjakuva Viivi ja Wagner sai alkunsa lastensarjana 90-luvulla Kultiksessa, joka tunnettiin aiemmin Kultapossu-lehtenä. Viivi oli silloin pikkutyttö ja Wagner possu.

Nyt sarjakuva ilmestyy neljässäkymmenessä sanomalehdessä ja kahdessa internetjulkaisussa. Päivittäin se on 4,2 miljoonan suomalaisen ulottuvilla. Tuomola on tehnyt sarjakuvapariskunnasta menestysnäytelmän ja kirjoittaa parhaillaan esitystä Turun kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Viivin ja Wagnerin hahmot ovat päässeet jopa pankkikorttiin.

Viivi ja Wagner pääsevät toisten piirtäjien käsiteltäviksi

Juba Tuomolan yhdestoista Viivi ja Wagner -albumi ilmestyy elokuun alussa. Sitä ennen Tuomola parantelee Ranskan sarjakuvafestivaalien illanvietossa loukkaamaansa kättään. Juha järjestettiin paikallisessa jäähallissa ja kun vieraat lähtivät illan päätteeksi luistelemaan, Tuomola kaatui.

Helsingin Sanomien Viivi ja Wagner -sarjakuva on Tuomolan loukkaantumisen vuoksi tauolla elokuun loppupuolelle asti. Sarjan tilalla ilmestyy nuoren polven suomalaisten sarjakuvantekijöiden strippejä Viivi ja Wagner sairauslomalla -otsikon alla. Sarjan aloittaa tänään Ville Ranta. Muita piirtäjiä ovat Katja Tukiainen, Petteri Tikkanen, Tiitu Takalo ja Aiju Salminen.

Tauko on pitkään lomatta ahkeroineelle Tuomolalle tervetullut. Lisäksi hänestä on kiinnostavaa seurata, miten omat hahmot toimivat muiden piirtäjien käsittelyssä.

– Tämä on hauska sarjakuvallinen kokeilu. Viivi ja Wagner ovat jo sen verran tunnettuja hahmoja Suomessa, että ne voi antaa muidenkin kokeiltaviksi ja käsiteltäviksi. Sijaispiirtäjät eivät yritä kopioida meikäläisen sarjaa, vaan he ovat tehneet sitä aika vapaalla kädellä. Sisältökin on siis kunkin piirtäjän omasta maailmasta.

Nyrok Dolls on kirjailijoiden oma bändi

Loppukesästä Juba Tuomolalla on aikaa keskittyä muun muassa musiikkiharrastukseen. Viime viikonloppuna Tuomola esiintyi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla turkulaisen folk-yhtyeen Jep Jep Jepin kanssa. Helsingissä Tuomola käy treenaamassa Nyrok Dollsin riveissä.

Otavan pikkujoulujuhlissa neljä vuotta sitten perustetussa Nyrok Dollsissa musisoivat Tuomolan lisäksi muun muassa kirjailijat Mauri Kunnas ja Kjell Westö sekä Alivaltiosihteeristä tuttu Pasi Heikura. Viimeksi Nyrok Dolls esiintyi keväällä Jyväskylän kirjamessuilla. Seuraavan kerran se musisoi Helsingin kirjamessujen yhteydessä Tavastia-klubilla lokakuussa.

Tuomola on tyytyväinen bändivirityksiinsä.

– Ihmiselle, jolla on tällainen yksinäinen ammatti niin kuin kirjailija tai sarjakuvapiirtäjä, bändit antavat vähän sosiaalisempaa toimintaa. Sen takia se on tosi hauskaa!

Lue myös:

    Uusimmat