Aki Wahlman: Kysymyksiä ja vastauksia ruoanlaitosta 10.1.2012

Aki Wahlman verkkovieraili tammikuussa 2012 ja vastaili katsojien kysymyksiin ruoanlaitosta. Lue Akin vinkit, joilla voit piristää tavallista arkiruokaa!

Miten varmistat helposti paistaessasi broilerifileitä pannulla, että kana on kypsää? Haluaisin välttää ylipaistamisen, koska silloin broilerifileet kuivuvat turhaan. Sama koskee myös kalaa
T:Tontsa

Usen liika kääntäminen tekee tuotteesta kuivaa. Paista aina mahdollisimman lyhyen aikaa ja anna levätä ennen ruokailua1 min.

Kysyn miksi aina teet sellaisia ruokia jota en voi itse valmistaa koska sairastan diabeettesta ja keliakiaa. Olisiko vaikeaa laittaa miten sen voi valmistaa ilman kyseisiä aineita?
T:utelias

Kaikki erikoisruokavaliot on melko haastavia näin lyhyessä ohjelmassa, mutta meidän nettisivuilla on paljon tarjontaa myös Teille.

Osaatko neuvoa, miten saisin 8-vuotiaan lapseni innostuman kotiruoasta? Nyt poika haluaa syödä vain roskaruokaa, eikä kouluruokakaan tahdo maistua. Itku meinaa tulla kotona, kun "joutuu" syömään lihakeittoa tai maksalaatikkoa.
T:Neuvoton

Kannattaa tehdä tomaatti ja pastapohjaisia ruokia, ne ovat kuitenkin niitä nykyajan kotiruokia. Tuskin jauhelihakastike ja perunamuusi on yök?

Miksi tekohymyilet jokaisen jakson lopussa?
T:Stalker

En tekohymyile, osaan olla vaan totinen tai iloinen, sorry:)Olen aina ollut ns. "iloinen kokki"

Kysyn, et miksi jaksat jatkuvasti tehdä "Mitä tänään syötäisiin" ohjelmaa, tuntuu et se viiden minuutin pätkä on elämäsi tuhlausta? vai onko?
T:Abraxas

Tällä ohjelmalla voi antaa ihmisille hyviä vinekkejä arkiruoanlaittoon, ei ole tuhlausta

Minkälainen on hyvä paistinpannu? Tuntuu, että omat pannut hajoavat alle vuodessa. Haluaisin ostaa laadukkaan ja hyvän.
T:Mikä pannu?

Teflonpannu on kevyeen paistamiseen, valurauta kestää pitkään. Nyt ohjemassani olevat pannut toimivat hienosti

Minkälaisia jälkiruokia punaviinistä voisi saada aikaan?
T:Punkku

Klassinen on punaviinissä haudutetut päärynät tai kukkoa viinissä

Hei! Mwillä lapset ei innostu yhtään keitoista ja ne olisi mielestäni hyvää ja helppoa..Miten saisi esim. makkarakeitoon jotain että lapsetkin sanoisi nam ? =)
T:tarsu

Sosekeitot maistuu yleisesti lapsille. Makkarakeittossa voisi jättää sellerin pois, se ei ole kaikkien suosikki

Pitääkö mielestäsi poron käristyksessä käyttää poron pintarasvaa eli kuuta.
T:mievoan

Tulee hyvä maku, mutta hankala saada. Kirkas voi toimii hyvin, kestää kovaa lämpöä ja antaa hyvän maun.

Mikä on lempiruokasi ja mitä ruokaa teet useimmin kotona? Ohjelmaasi tulee katsottua päivittäin ja siitä on saanut monet hyvät ruokavinkit omaankin keittiöön kokeiltavaksi, kiitos! :)
T:Henna

Kaikki uunissa pitkään haudutetut ruoat. Häränrinta on mahtava, tähteistä saa maailman parhaan pastan seuraavana päivänä

Osaatko valmistaa sushia? Mikä on hyvän sushiriisin salaisuus? Itselläni maistuu ihan puurolta aina.
T:Sushia

Huolellinen huuhtelu, riisikattila, maustaminen, riittävästi happoa riisiin, niin hyvää tulee

Mikä on mielestäsi paras keino laihtua? Minua vähän epäilyttää kaikki karppaushömpötykset -Sirkka 45v
T:Sirkka45

Tervellinen ruoka ja liikunta. Ei rasvaa rasvan päälle, säännölliset ruoka-ajat, ei jatkuvaa närppimistä

Mikä on ylin lämpötila keltuaisella,parfaitia tehtäessä,mitä se ei saa ylittää,jottei massa leikkaa?
T:T:sokeri ja keltuainen jo hauteessa

68 on hyvä, yli 70 ei saa mennä

Hei! Vielä jatkokysymys sushista. Mitä tarkoitat, kun sanot, että riittävästi happoa riisiin?
T:sushia

riisiviinietikkaa

Hei Aki! Oletko koskaan kokannut mitään mateesta? Suvussamme kulkee eräänlaisen mätitahnan resepti, johon tulee muun muassa mateen mätiä, mateen maksaa, sipulia ja kermaa. Osaatko sanoa, saako tänä päivänä mistään ostettua mateen mätiä ja maksaa? Kaipaan niin kovasti tuota lapsuuden herkkua.
T:Tytteli

Madetta löytyy tammi-helmikuussa kaupasta hyvin. Madekeitto, muhennos, paistettu made jne. Kannattaa ostaa valmista filettä, peruskäsittely on aika vaativaa. Maksa, mäti ovat hyviä herkkuja. Netistä löytyy paljon ohjeita. Hyvä vinkki on paseerata mäti siivilän läpi, jolloin kaikki verisuonet jää siivilään ja mitä on hyvin puhdasta.

Hei Aki! Lohi on hyvää, mutta olen kyllästynyt valmistamaan ainaista uunilohta. Olisiko sinulla jotain tuoreita ideoita lohen valmistamiseen?
T:Minna

Lohesta sa vaikka mitä, kokeile pastramia alkuruoaksi..

Miten hampurilaisista saisi kevyemmän version :)?
T:Laihduttaja

Broiler- tai kalaburger täysjyväsämpylään tomaattisalsan kanssa

Monissa resepteissäruuissa käytetään mm. punaviiniä, millä tämän voisi korvata?
T:Sami76

Alkoholi palaa pois kypsennyksen aikana, mutta jos maku ei miellytä, niin tilalle voi laittaa esim mehuja

Mielipiteesi chileistä, lajeista mitä käyttää ruuanlaittoon jne?
T:chilihead

Käytän oikeastaan pelkästään mietoja 1 chilejä (Habanerokin on liian vahva minusta useimpiin ruokiin, ossa muutkin raaka-aineet halutaan maistuvan. Oma asiansa on sitten tietysti jos tulisuus on itseisarvo

Miksi usein laitat persiljaa annosten koristeluun, voisiko se olla jotain muuta? Kiitos kivasta ohjelmasta, katsomme sen melkein aina!
T:Iiris

Kaikki yrtit soveltuu koristeluun. Yleensä käytetty maku ruoassa on myös koristeyrttinä (tillikastike ja kala koristellaan tillillä jne.)

Kerropa Aki nyt, miten syntyy kunnollinen naudanmaksapihvi?
T:Maksa

Jauhettua naudan tai vasikan maksaa,perunaa, freesattua sipulia, paistaminen voissa ja lisäkkeenä pitkään haudutettua sipulia

Olisiko sinulla ideoita mihin käyttää lemon curdia?
T:Henna

paahtoleivän päällä, tuulihattujen täytteenä. kakun täytteenä vaniljakreemion tapaan, suklaafondantin sydämenä...

Millaisella ruoalla saapi lemmenliekin lepattamaan?
T:question

Risotto

Miten on mahdollista, että olet noin hoikassa kunnossa, kun teet niin paljon herkkuja )?
T:Riia

oon läpipasko (mummi sanoi):)

Miten avokadon saisi säilymään jos syö vaikka vaan puolikkaan?
T:avokado

Sitruunaa pintaan ja kelmu ympärille. Syö kuitenkin viim seuraavana päivänä

Mikä on suosikki putoushahmosi?
T:Leena Hefner o.s. Herppeenluoma

2011 Munamies, koska olen kotoisin Laitilasta, suomen virallinen munapitäjä

Mitä syöt itse aamupalaksi??
T:akifani

Puuroa, kahvia, rouheista leipää, myslii, juggee, kermajuustoa

Harrastan hyydytettyjä juustokakkuja, kerro suosikkisimakuyhdistelmäsi tai joku jännä uusi juttu mitä kannattaisi kokeilla?
T:Jenni

Valkosuklaa ja Lime, ei uutta, mutta minusta paras

Mitkä kasvikset sopisivat mielestäsi parhaiten pannuperunakuutioiden lisukkeeksi?
T:Peruna

muut juurekset toimii varmaan parhaiten ja kuivattu sipuli lopussa antaa hyvän vivahteen

Syötkö kevyttyotteita? Uskotko niiden olevan terveellisiä?
T:Kermaa sen olla pitää

en ole ikinä syönyt, mielummin liikun sulkapallokentällä ja syön hyvän makuisia raaka-aineita

Kerro sun ruokapaheesi?
T:akifani

liian nopea syöminen

Mikä on tammikuuhun sopivaa ruokaa, suomalaiselle? Semmoset sesongin omat hyvät raaka-aineet.. ku eihän täällä kasva mikään..
T:Vilja

kala, juurekset, tuontihedelmät.On oikeasti aika tylsää kun yli puolet vuodesta ollaan raaka-ainesesonkien ulkopuolella :(

Miten piristäisit perus makaronilaatikkoa?
T:Mege

riistajauheliha, viljarouheita, pestoa mukaan, pähkinöitä

Paras kohta ohjelmassasi on loppunauru! MIksi aina repeät ohjelman lopussa?
T:Iiris

Hauska kameramies

VASTAAAAAA.. mitä aiot tehdä ruoaksi tänään?
T:akifani

iltapalaksi pannaria ja äidin mansikkahilloa. Kaikille hauskaa alkuvuotta ja kokkailuiloa vuodelle 2012 :)

Lue myös:

    Uusimmat