Mainos

Näin pahaa jälkeä tekee autoon törmännyt hirvi – Aki, 27: "Kouristelin enkä vastannut huutoihin"

Täysikokoisen hirven törmääminen autoon tekee pahaa jälkeä. Kolarissa voi menettää henkensä ja loukkaantua vakavasti. Tämä oli lähellä myös vantaalaisella Aki Ihanajärvellä.

Vantaalaisen 27-vuotiaan Aki Ihanajärven päivä muuttui kertaheitolla vajaa vuosi sitten marraskuussa, kun aikuinen hirvi törmäsi miehen autoon Heinolassa. Mies perheineen oli matkalla isoäitinsä hautajaisista kotiinsa ja ajelivat autollaan Hartolasta kohti Vantaata.

– Satoi tihkua ja oli jo hämärä. Tulimme etelään päin Nelostiellä, jossa oli 80 kilometrin rajoitus. Muistan sen, koska ajoin hieman jopa sen alle. Olimme Lusin suoran kohdalla ja tarkoitukseni oli pysähtyä ja ottaa vaimon kännykkä takakontista. Ajoin kuitenkin jotenkin pysähdyspaikan ohi, Ihanajärvi kertoo.

"Vaimo pelasti lapset autosta"

Vain noin puoli kilometriä sen jälkeen Ihanajärven auton eteen hyppäsi täysikokoinen naarashirvi. Aki ei itse muista törmäyksestä mitään.

– Meillä kenelläkään autossa olleista, minulla, vaimolla ja kahdella lapsellani, ei ole tarkkaa tietoa siitä, mistä se hirvi tuli. Ajattelen, että se olisi tullut sieltä oikealta puolelta tietä, koska vaimo ehti kuulemma huomaamaan sen ja väisti sitten törmäystä laskemalla pään hansikaslokeron tasalle, Ihanajärvi muistelee.

Hirvi törmäsi autoon ja kieri konepelliltä tuulilasin yli katolle. Valtavan eläimen painosta rusentui myös auton katto pahoin. Ihanajärven vaimo onnistui välttämään rusentuvan katon väistöllään. Myös alle viisivuotiaat lapset säilyivät vammoitta.

– Katto tuli siinä rysäyksessä sisään. Se tuli siihen apukuljettajan niskatukeen kiinni.

Vaimo oli katsonut Ihanajärveä ja huomasi tämän olevan jumissa. 

–  Pääni oli katon ja niskatuen välissä. Kouristelin enkä vastannut huutoihin. Auto oli pysähtynyt keskelle tietä, ja vaimoni oli sitten pelastanut lapset tien sivuun, ettei kukaan aja auton päälle.

Muisti pätki päiviä turman jälkeen

Vilkkaalla Nelostiellä kolari huomattiin kuitenkin heti ja liikenne seisahtui. Ihanajärven mukaan apua oli tullut nopeasti. Auttajat olivat kaataneet Ihanajärven penkin taakse, jotta mies saatiin jumista pois.

Aki Ihanajärvi ei tiedä, oliko sillä hetkellä mietitty mahdollista niskavauriota, kun häntä oli liikutettu. Paikalle oli tullut nopeasti myös pari ambulanssia ja paloautoja.

– Minulle on kerrottu, että olen siinä vaiheessa tullut tajuihini ja lähtenyt pakoon. On kuulemma luonnollinen reaktio onnettomuuksista, kun niin sanotusti herää. Palomiehet olivat napanneet minusta kiinni ja laittaneet paareille. Sitten minulle on annettu rauhoittavaa lääkettä. Minulla on muistikuvia ambulanssista, jossa minulta leikataan vaatteita ja muistan, että olen huolehtinut vaimosta ja lapsista, Ihanajärvi kuvailee.

Ihanajärvi kuljetettiin Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Hänellä todettiin tutkimusten jälkeen ainoastaan aivotärähdys, joka tosin vaikutti vielä useita päiviä onnettomuuden jälkeenkin.

– Mitään murtumia minulle ei tullut. Aivotärähdys ei enää vaikuta mitenkään, mutta ensimmäisinä viikkoina vaikutti paljonkin. Muistini pätki ja saatoin puhua kahdesti samat asiat kavereille. Päätä myös särki muutaman päivän ajan, enkä sitten kouluun palattuani pystynyt oikein keskittymään.

Turma mietitytti pitkään

Vakuutusyhtiön kanssa Ihanajärven asiointi sujui ongelmitta. Autossa oli hirvivakuutus ja autoa ei Ihanajärvi enää kolarin jälkeen nähnyt. Kaksi viikkoa kolarin jälkeen mies osti vakuutusrahoilla uuden auton Porista.

–  Se oli sellainen shokkihoito sitten, kun ajoin uuden auton autokaupoilta Porista pois samanlaisessa hämärässä. Onneksi ei kyllä mitään jäänyt kolarista pelkoja ainakaan autolla ajoon. Muistaa vain aina sen ajonopeuden, koska se voi olla todella pienestä kiinni se henkiinjääminen.

Kolarista on Ihanajärvi puhunut paljon.

– Ensimmäisen puolen vuoden aikana puhuimme siitä paljon perheessä ja vanhimman, nykyisin viisivuotiaan lapsenkin kanssa, joka muistaa kolarin. Ystävien kanssa on tullut myös puhuttua. Puhuminen auttaa tilanteen käsittelemisessä, mutta kyllä se kolkuttelee aina välillä tuolla takaraivossa.

Liikenneturvan vuoden 2014 tilastojen mukaan Suomessa tapahtui 1566 hirvikolaria. Vuoden 2014 hirvieläinonnettomuuksien laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat 90 miljoonaa euroa, kertoo Liikenneturva.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.