Äkäslompolon hostellipalon syttymissyy selvisi – täältä palo sai alkunsa

Pelastuslaitos sammuttamassa Silver Fox -hostellin tulipaloa Äkäslompolossa 1:03
Katso myös video: Pelastuslaitos sammuttamassa Silver Fox -hostellin tulipaloa Äkäslompolossa

Äkäslompolon kolme kuolonuhria vaatineeseen hostellipaloon johtanut tapahtumaketju ja syttymisajankohta ovat tarkentuneet, kertoo Onnettomuustutkimustutkintakeskus tiedotteessaan. 

Tutkinnanjohtaja Timo Naskalin mukaan eri vaihtoehtoja poissulkemalla tultiin siihen tulokseen, että palo alkoi todennäköisesti rakennuksen päädyssä terassitasolla sijainneesta kylmästä varastotilasta.

– Poissulkemalla todennäköisimmäksi syttymissyyksi jäljelle jää varastotilaan illalla tuodut nuotiotuhkat. Tulemme tutkinnan edetessä myös selvittämään, miten tuhkia on yleensä tuotu luonnosta pois tai varastoitu, Naskali sanoo tiedotteessa.

Otkesin mukaan nuotiotuhkia oli jäähdytetty lumella ennen kuin ne siirrettiin varastotilaan. Varastotilan rakenne auttoi paloa leviämään.

– Varastotilassa ainakin ilmeisesti katto oli rakolaudoista, jolloin tuli pääsi leviämään siitä nopeasti yläkerran luhtikäytävälle, sanoo Naskali.

Otkes jatkaa tapauksen tutkintaa. Osana turvallisuustutkintaa tullaan myös tarkastelemaan viranomaisten toimintaa, muun muassa rakennuksen paloturvallisuutta. Otkes oli aiemmin kertonut, että rakennuksen palovaroittimien laadusta ei vielä ollut tarkkaa tietoa.

Koska tulipalo alkoi ulkoa, on tutkinnanjohtaja Naskalin mukaan mahdollista, että ainakaan palon alkuvaiheessa varoittimet eivät hälyttäneet.

– Puhutetut henkilöt eivät kertomansa mukaan ole hälyttimiä kuulleet. Jatkamme paloturvallisuuskysymystenkin selvittämistä osana tutkintaa.

Otkesin mukaan sähköinen syttymissyy ei vaikuta saatujen tietojen perusteella todennäköiseltä. Jo aiemmin Otkes kertoi, että sähköpyörien akut oli rajattu pois mahdollisten syttymissyiden joukosta. 

Lue myös:

    Uusimmat