Mainos

Aivoimplanteista täysin odottamaton sivuoire pakko-oirepotilaalle

Aivoimplantit ovat aiheuttaneet yllättävän sivuoireen 60-vuotiaalle hollantilaismiehelle, joka kärsi vuosikymmeniä erittäin vaikeasta pakko-oireisesta häiriöstä.

Frontiers in Behavioural Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on esitelty Herra B:ksi kutsuttu potilas, jolle annettiin aivojen syviä osia stimuloivaa DBS-hoitoa (Deep Brain Stimulation).

DBS-hoidossa tiettyihin aivojen osiin istutetaan elektrodeja, jotka saavat sähkövirtaa paristoista. Elektrodien avulla aivoja stimuloidaan sähköisesti.

Pakko-oireinen häiriö

Pakko-oireiselle häiriölle ("pakkoneuroosi") on ominaista pakkoajatukset (obsessiot) tai pakkotoiminnat (kompulsiot).

Pakkoajatukset ovat toistuvia mieleen tunkeutuvia epämiellyttäviä tai ahdistavia ajatuksia tai mielikuvia, jotka eivät ole luonteeltaan vain liiallista arkielämän asioista huolehtimista (esim. kontaminaatiopelot eli pelot tautien tarttumisesta kätellessä tai esineitä kosketellessa).

Pakkotoiminnat ovat luonteeltaan toistuvaa käytöstä (esim. käsien pesu, esineiden järjestely, lukitsemisen tarkastaminen) tai mielessä tapahtuvaa toimintaa (esim. rukoilu, laskeminen, sanojen hiljainen toistelu).

Lähde: Duodecim/ Terveyskirjasto

Amsterdamin yliopiston tutkijat istuttivat elektrodeja herra B:lle siihen osaan aivoja, joka käsittelee mielihyvän tunteita.

Kuusi viikkoa leikkausoperaation jälkeen kävi selväksi, että hoito todellakin tehosi potilaaseen. Herra B:n ahdistus- ja pakko-oireet hellittivät.

Odottamaton sivuoire ilmeni vasta kuusi kuukautta leikkauksen jälkeen. Tutkijoiden mukaan kaikki sai alkunsa, kun Herra B sattui kuulemaan radiosta countrylegenda Johnny Cashin kappaleen Ring Of Fire.

– Tästä hetkestä lähtien Herra B alkoi kuunnella vain ja ainoastaan Johnny Cashin musiikkia. Mies myös osti kaikki Cashin CD:t ja DVD:t, kerrotaan tutkimusraportissa.

Herra B kertoi tutkijoille, että Cashin musiikki sai hänen tuntemaan itsensä elokuvan sankariksi. Vaikka potilas kuunteli Cashia lähes taukoamatta vuoden päivät, ei hän saanut kyllikseen siitä.

Kuin aivoimplanttien paristot kuluivat loppuun, palasi Herra B:n musiikkimaku takasin samanlaiseksi, mitä se oli ollut ennen leikkausta.

Neurotieteiden ohjelmaa Ohion yliopistossa johtava neurokirurgi Ali Rezai toteaa The Guardian - lehdessä, että Herra B:llä on saattanut olla läpi koko elämänsä taipumusta pitää Johnny Cashin musiikista. Tämä taipumus tai mieltymys realisoitui vasta siinä vaiheessa, kun pakko-oirehäiriö saatiin kuriin aivoimplanteilla.

– Potilaan aiemmat ahdistusoireet merkitsivät sitä, ettei hän pystynyt nauttimaan musiikista, mutta leikkauksen jälkeen hän koki musiikin palkitsevana. Herra B:n aivotoiminta ei ollut normaalia ennen leikkausta, toteaa Rezai.

Mutta miksi juuri Johnny Cash?

– En osaa sanoa, miksi hänen mieltymyksensä kohdistuivat juuri Cashin musiikkiin, ehkä siinä on tietynlainen rytmi, pohtii Rezai.

Korjaus klo 10.51: Aivoihin istutettiin luonnollisesti elektrodeja - ei elektroneja. Toimitus pahoittelee virhettä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.