Ainutlaatuinen koe: renessanssinero Leonardo da Vincin hiuskiehkurasta etsitään DNA:ta – testi voi ratkaista ikivanhan hautakiistan

Kaksi italialaista tutkijaa aikoo tutkia DNA:ta hiuskiehkurasta, jonka uskotaan kuuluvan renessanssinero Leonardo da Vincille.

Hiuskiehkura löytyi yhdysvaltalaisen yksityiskeräilijän kokoelmista, ja se näytetään yleisölle ensi kertaa museossa Toscanassa. Näyttely alkaa 2. toukokuuta, jolloin da Vincin kuolemasta on kulunut 500 vuotta.

DNA-tutkimuksesta ovat kirjoittaneet ulkomailla muun muassa The Guardian ja Suomessa HS. DNA sisältää sisältää ihmisen kaiken geneettisen perimän.

Italialaistutkijat kertoivat vuonna 2016 jäljittäneensä Leonardo da Vincin velipuolen sukulinjan nykyiselle Toscanan alueelle. Tutkijat uskovat voivansa verrata hiuskiehkuran DNA:ta da Vincin oletettujen sukulaisten perimään.

– Tarvitsemme jäännöstä, jotta historiallisen tutkimuksemme tieteelliset perusteet olisivat entistäkin vankemmat, sanoo tutkija Agnese Sabato The Guardianille.

Sabaton mukaan DNA voi tuoda selvyyden da Vincin hautakiistaan. Da Vinci haudattiin Loiren laaksossa sijaitsevan d'Amboisen linnan Saint-Florentin kappellin, joka tuhottiin Ranskan vallankumouksen aikaan.

Luut siirrettiin pieneen Saint-Huberin kappeliin, mutta ei ole varmaa, että luut todella kuuluvat da Vincille. Tutkijat voivat nyt verrata hiuksista otettua DNA:ta luiden DNA:han ja todella vahvistaa teoriaa, jonka mukaan renessanssineron maalliset jäänteet ovat Saint-Huberissa.

Lue myös:

    Uusimmat