Jo 33 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut animaatiostudion tuhopoltossa Japanissa – epäilty käveli sisään, kaatoi bensaa ja sytytti tulen

1:04

Ainakin 33 ihmistä on kuollut Japanissa tahallisesti sytytetyssä yritysrakennuksen palossa, kertoo saarivaltion pelastuslaitos. Kiotossa torstaiaamuna sattuneessa rajussa palossa loukkaantui lisäksi kymmeniä ihmisiä.

Tulipalo sattui animaatioyhtiö Kyoto Animationin tiloissa. Poliisin mukaan palo oli tahallaan sytytetty. Teon mahdollisesta motiivista viranomaisilla ei ollut tuoreeltaan käsitystä.

Poliisin mukaan palon sytyttänyt mies tunkeutui liikerakennukseen, heitti tiloihin bensiinin tyyppistä syttyvää nestettä ja sytytti sen.

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan epäilty oli sanonut "kuolkaa" juuri ennen kuin sytytti kaatamansa nesteen tuleen.

Epäilty on pidätetty. Hänet vietiin sairaalaan saamaan hoitoa palovammoihinsa.

Rakennuksessa sisällä arviolta 70 ihmistä

Tulipalon kuolonuhrien määrä kasvoi torstain mittaan. Tämä johtui siitä, että loukkaantuneista useat olivat saaneet hyvin vakavia vammoja ja menehtyivät niihin myöhemmin.

Kaikkiaan rakennuksessa oli tulen syttyessä arviolta 70 ihmistä.

Palon silminnäkijät tekivät palohälytyksen hätäkeskukseen.

– He kertoivat kuullensa äänekkään räjähdyksen Kyoto Animationin rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta sekä nähneensä siellä savua, kertoi pelastuslaitoksen edustaja.

Japanin pääministeri Shinzo Abe tviittasi osanottonsa uhrien omaisille.

– Tämä on niin kauheaa, että olen sanaton. Rukoilen kuolonuhrien puolesta, pääministeri kirjoitti.

Myös rakennus kärsi tulessa mittavia vahinkoja. Talon julkisivuista yksi paloi mustaksi, kun liekit olivat lyöneet ulos sen puolen ikkunoista.

Ohjaaja täysin ymmällään

Kyoto Animationille aiemmin töitä tehnyt ohjaaja Yutaka Yamamoto sanoi, että hän ei voi ymmärtää syytä tapahtuneelle.

– Miksi, miksi, miksi? En tiedä, mitä tästä pitäisi ajatella, ohjaaja tuskaili.

Kyoto Animationin edustaja puolestaan ilmoitti, että yhtiö ei kommentoi paloa tuoreeltaan, vaan perehtyy siihen, mitä on tapahtunut. 

Japanissa tapahtuu kansainvälisesti verrattuna vähän rikoksia. Etenkin väkivaltarikokset ovat varsin harvinaisia.

Tuhopoltto on Japanissa vakava rikos, josta voi saada jopa kuolemantuomion. Osakassa 16 kuolonuhria vuonna 2008 vaatineen palon sytyttänyt mies odottaa paraikaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa.

Anime on tekijöilleen kuluttavaa

Pian palon jälkeen torstaina tuli julki tietoa, jonka mukaan animaatioalalla toimivat olivat aloittaneet rahankeräyksen Kioton tragedian uhrien hyväksi.

Mediayhtiö Voxin heinäkuun alussa julkaistu reportaasi kertoo, että japanilaiset animen piirtäjät ovat alipalkattuja. Jutun mukaan piirtäjät saattavat työskennellä liki 400 tuntia kuukaudessa. Vox kirjoittaa, että uupumus on aiheuttanut itsemurhia.

Japanissa tapahtuu kansainvälisesti verrattuna vähän rikoksia. Etenkin väkivaltarikokset ovat varsin harvinaisia.

Tuhopoltto on Japanissa vakava rikos, josta voi saada jopa kuolemantuomion. Osakassa 16 kuolonuhria vuonna 2008 vaatineen palon sytyttänyt mies odottaa paraikaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja