Mainos

Äidin tuska: 14-vuotias poika raiskasi pienen lapsen äidin Ruotsissa ja selvisi ilman rikosmerkintää – "Rakastan poikaani ja samalla vihaan häntä"

Pienen lapsen äiti raiskattiin ja murhattiin Ruotsissa Fagerstan pikkukaupungissa heinäkuussa 2018. Raiskauksen tehneen 14-vuotiaan äiti kertoo Expressenin haastattelussa sosiaaliviranomaisten tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä.

Nella Olander oli pienen lapsen äiti. Kesäinen ilta heinäkuussa 2018 koitui hänen kohtalokseen. Olander oli pyöräilemässä kotiaan kohti Fagerstan pikkukaupungissa, kun hän joutui hyökkäyksen kohteeksi.

Alikulkutunnelin kohdalla 14-vuotias poika ja 28-vuotias Johan Fallqvist kävivät naisen kimppuun. Oikeuden mukaan 14-vuotias raiskasi hänet ja tämän jälkeen Fallqvist murhasi hänet. Poika kiisti syyllisyytensä.

Nuoren pojan tuomio on muodollinen

Fallqvist tuomittiin oikeudessa vankeuteen murhasta ja raiskauksesta. Tuomiossa todetaan, että myös 14-vuotias syyllistyi törkeään raiskaukseen, mutta häntä vastaan ei hänen nuoren ikänsä vuoksi nostettu syytteitä.

Tämän takia poikaa ei virallisesti ole todettu syylliseksi törkeään raiskaukseen eikä hänelle ole jäänyt siitä rikosmerkintää.

Oikeudessa olisi kuitenkin ollut mahdollista esittää niin sanottu todistevaatimus nuoresta iästä huolimatta, sillä kyseessä oli vakava rikos, mutta sosiaaliviranomaiset eivät tienneet siitä. Poika itse kiistää syyllistyneensä raiskaukseen.

Poika on otettu huostaan. 14-vuotiaan pojan äiti kritisoi sosiaaliviranomaisia.

– Tällainen ei saisi toistua. Kyllä heidän pitäisi tietää, miten oikeudessa menetellään.

Kiltti poika alkoi muuttua

Äiti kertoo Expressenin haastattelussa pojan muuttuneen. Äidin mukaan poika muuttui huonompaan suuntaan tekoa edeltäneen kahden vuoden aikana.

– Hän oli ujo poika, jolla ei ollut paljoakaan ystäviä. Hän istuskeli usein sisällä ja pelasi tietokonepelejä. Koulussa hän oli hyvä. Mutta sitten tapahtui muutos.

– Poikani alkoi juoda ja liikkua epämääräisessä seurassa. Olin myös todella huolissani hänen asenteistaan naisia kohtaan.

Äiti kertoo olleensa yhteyksissä sosiaaliviranomaisiin vain kaksi viikkoa ennen tekoa, mutta nämä eivät toimineet millään tavalla.

"Käyn kriisiterapiassa"

Vaikka äidillä oli huoli pojastaan, pojan teko oli silti odottamaton ja sokeeraava.

– Olen hyvin järkyttynyt. Elämäni on täyttä kaaosta ja käyn kriisiterapiassa. Rakastan poikaani, mutta samalla myös vihaan häntä. Haluaisin hänen tunnustavan tekonsa. On kauheaa, että Nellan äiti on menettänyt lapsensa ja Nellan taaperoikäinen lapsi menetti äitinsä.

Fagerstan kaupunki on pieni ja 14-vuotiaan äiti kertoo tunteneensa Nellan. Tämä oli hänen mielestään kaunis ja ystävällinen ihminen.

– Nella oli niin hyväsydäminen ja ihana. Haluaisin tavata Nellan äidin ja kertoa hänelle, että en puolustele poikaani millään tavalla.

Äidit eivät kohdanneet teon jälkeen

Nella Olanderin äiti, Camilla Malmberg, on ollut tyrmistynyt siitä, että 14-vuotias on sijoitettuna sellaiseen nuorisokotiin, jossa hänellä on mahdollisuus ulkoiluun. Riskiarvion mukaan poika saattaa uusia rikoksensa.

– Olen pelännyt sitä hetkeä jona kohtaisin pojan kaupungilla. Olen pahoillani hänen vanhempiensa puolesta, mutta en ole vielä valmis kohtaamaan heitäkään, Malmberg kertoo.

Sekä 14-vuotiaan äiti että Malmberg ovat molemmat halukkaita esittämään oikeudelle todistevaatimuksen. Poikaa ei voitaisi tuomita rikoksesta, mutta hänelle jäisi rikoksestaan merkintä.

– Emme pääse surutyössämme eteenpäin, ellei poikaa todeta virallisesti syylliseksi tähän rikokseen, vaikka häntä ei voidakaan tuomita, Nellan äiti sanoo.

Tapauksen käsittely jatkuu ja osapuolet aikovat esittää todistevaatimuksen oikeudelle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja