Ahvenanmaasta tulossa verkkokauppojen Eldorado

Ahvenanmaalla toimii - ja menestyy - lukuisia verkkokauppoja.

Asiakkaita Ahvenanmaalla toimivat verkkokaupat kiinnostavat poikkeuksellisten halpojen hintojen vuoksi. Saarelta kun saa tuotteet 22 prosenttia halvemmalla kuin manner-Suomesta. Alennus syntyy siitä, että tuotteista ei makseta arvonlisäveroa.

- Ajatus on siinä, että asiakas säästää suoraan alvin suuruisen summan, eli 22 prosenttia, kertoo Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä.

Verkkokauppa.com on myynyt arvonlisäverottomasti tuotteita elokuun alusta lähtien. Myös useat muut suomalaiset postimyyntiyhtiöt toimivat Seppälän mukaan Ahvenanmaalta käsin.

- Muun muassa Cdon.com ja Discshop.com. Aika paljon myös aikakauslehtiä taitaa tulla nykyään Ahvenanmaan kautta.

Arvonlisäverottomasti saa myydä ja ostaa tuotteita, joiden hinta on alle 45,45 euroa.

- Jos tuotteen arvonlisäveron suuruus jää alle kymmenen euron, sen saa myydä arvonlisäverottomasti.

Seppälän mukaan "halpamyynnin" hittejä ovat digikameroiden muistikortit ja elokuvat.

"Ei mitään laitonta"

- Tullihallituksen pääjohtaja on itse antanut lausunnon, että tässä ei ole mitään laitonta, kunhan emme ala itse kikkailemaan mitään.

Kikkailulla voitaisiin tarkoittaa esimerkiksi toimintaa, jossa asiakkaan ostama 60 euron arvoisen tuote postitettaisiin kahdessa osassa. Esimerkiksi siis digikamera ensimmäisessä postipaketissa ja kameran akku toisessa.

Malli tuttu maailmalta

Myös ulkomailta löytyy yrityksiä, jotka käyttävät hyväkseen verotuksen porsaanreikiä. Yksi tunnetuimmista on Amazon.com.

Muun muassa Englannissa, Jerseyn saarella, toimii useita yrityksiä, jotka hyödyntävät saaren verotusta.

- Kreikassa taas on vuori, jossa on vähän samanlainen sääntö. Tällä vuorella on Kreikassa samanlainen status kuin Ahvenanmaalla Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat