Ahvenanmaan poliisi ei ole Suomen poliisijohdon alainen

Sisäministeriön poliisiosasto ei voi selvittää, miksi Ahvenanmaan poliisi ei eilen suostunut tiedottamaan Maarianhaminan keskustassa tapahtuneesta vakavasta rikoksesta. Vartija haavoittui, kun kaksi miestä yritti ryöstää arvokuljetusauton Torggatanilla eilen iltapäivällä.

- Ahvenanmaan poliisi ei kuulu johtamisjärjestelmäämme, viestintäjohtaja Marko Luotonen sisäministeriön poliisiosastosta kertoo.

Itsehallinnon vuoksi Ahvenanmaan poliisin toimintaa ohjaavat Luotosen mukaan "maakuntahallitus ja poliisilaki".

- Meidän ohjeistuksemme ja määräyksemme eivät ole Ahvenanmaalla voimassa.

Tiedottaminen poliisin velvollisuus

Poliisilla on velvollisuus tiedottaa toiminnastaan yleisölle. On Suomessa ennenkuulumatonta, että poliisi salailee kaupungin keskustassa tapahtunutta vaarallista rikosta.

Ahvenanmaan poliisi lähetti eilen alkuillasta yhden lehdistötiedotteen, jonka oli allekirjoittanut komisario Henrik Hagelberg. Hänen ilmoittamassaan puhelinnumerossa vastasi vanhempi konstaapeli Lindströmiksi esittäytynyt nainen, joka kieltäytyi yhdistämästä Hagelbergille.

- Noudatan saamiani ohjeita, hän sanoi.

Mitään muuta perustelua tiedotusvelvollisuuden laiminlyömiselle hän ei osannut sanoa.

Ahvenanmaan poliisipäällikölle Camilla Hägglundille Lindström ei kertomansa mukaan voinut yhdistää, koska "Hägglundilla oli vapaapäivä".

Tänään Hägglund oli Ahvenanmaan poliisin mukaan "valitettavasti lomalla".

Tänään poliisi vastasi

Tänä iltana Hagelberg soitti MTV3. Hän sanoi ymmärtävänsä median tarpeen saada tasapuolisesti tietoja ja kiinnittävänsä asiaan huomiota.

Hagelberg sanoi, myös, että poliisi kertoi eilen ensimmäisessä tiedotteessaan kaiken tiedon, joka sillä tuolloin oli.

Lue myös:

    Uusimmat