Mainos

Ahtisaari EU:n asiantuntijaryhmän johtoon

Ryhmän tarkoitus on patistaa jäsenmaita yhteiseen ulkopolitiikkaan.

Presidentti Martti Ahtisaari on saanut uuden merkittävän kansainvälisen tehtävän. Hän johtaa nimekästä asiantuntijoiden ECFR-ryhmää, joka etsii keinoja Euroopan unionin roolin kohentamiseksi kansainvälisessä politiikassa.

-Tutkimme esimerkiksi sitä, miten EU voisi tehokkaammin toimia kansainvälisissä järjestöissä kuten YK:ssa. Kun katsotaan, kuinka paljon EU järjestönä ja jäsenmaina tukee esimerkiksi YK:ta, Maailmanpankkia ja Kansainvälistä valuuttarahastoa, se ei välttämättä heijastele aina sitä, miten meidän ajatukset saadaan siellä läpi, Ahtisaari sanoo.

Ahtisaaren mukaan European council on foreign relations on tutkimuslaitos, joka haluaa vaikuttaa politiikan sisältöön.

-Tätä voisi kutsua - ei nyt ehkä ihan EU:n fan clubiksi, mutta kaikkien lähtöajatus oli, miten EU:sta tehtäisiin entistä tärkeämpi toimija maailmanpolitiikassa.

Hankkeessa on Ahtisaaren lisäksi mukana useita merkittävillä paikoilla vaikuttaneita eurooppalaisia poliitikkoja kuten Italian entinen pääministeri Giuliano Amato, Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer, Belgian entinen pääministeri Jean-Luc Dehaene, entinen EU-komissaari Chris Patten sekä tiedemaailman tunnettuja nimiä.

Ahtisaari kertoo, että pohdiskelu tällaiseen hankkeeseen ryhtymisestä alkoi jo viime vuonna, jolloin myös hänen omaa valmiuttaan vetorooliin kysyttiin.

Ryhmä saa rahoituksensa muun muassa espanjalaiselta Fride-säätiöltä, George Sorosin säätiöltä ja ruotsalaiselta Sigrid Rausingin säätiöltä. Sillä on toimistoja useissa eurooppalaisissa kaupungeissa, mutta ei esimerkiksi Brysselissä tai Helsingissä.

Ahtisaaren mukaan samalla kun EU:n ääntä halutaan paremmin kuuluville, joudutaan korostamaan sitä, miten tärkeää unionin oma yhtenäisyys on.

-Kosovon kysymyksen parissa toimiminen on todennäköisesti herkistänyt jäsenvaltiot tajuamaan sen tosiasian, että ilman yhtenäisyyttä EU:lla on hyvin pienet vaikutusmahdollisuudet, YK:n Kosovon-erityisedustajana toiminut Ahtisaari sanoo.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.