Mainos

Ahtisaaren Nobel-palkinto sai myös kritiikkiä

Martti Ahtisaaren rauhanpalkinnon Suomessa nostattaman juhlahumun takaa kuului myös soraääniä. Vasemmistoliiton kansanedustaja Jaakko Laakso sanoi, että Ahtisaari ansaitsee tunnustukseen toimistaan Namibian ja Indonesian tapauksissa, mutta ei Kosovon osalta.

- Georgian ja Venäjän välinen sota oli mielestäni yksi tulos siitä, mitä Ahtisaari kylvi Kosovossa, sanoi Laakso.

Laakson mielestä Yhdysvallat halusi Ahtisaaren Kosovon selvitysmieheksi sen vuoksi, että Ahtisaari oli alusta alkaen Kosovon itsenäistymisen kannalla.

- Ahtisaaren kanta oli sama kuin Yhdysvaltojen kanta. Hän ei selvittänyt lainkaan muita vaihtoehtoja. Kosovon yksipuolinen itsenäistyminen on sitten aiheuttanut kansainvälisessä yhteisössä koko joukon ongelmia. Tämä ei kaunista Ahtisaaren kansainvälistä uraa, Laakso sanoi.

Venäjän Nato-lähettiläs Dmitri Rogozin suomi kovin sanoin Ahtisaaren Nobel-palkintoa. Rogozinin mukaan Ahtisaari on kaivanut maata kansainvälisen oikeudenkäytön alta.

– Häpeän Nobel-komitean puolesta. Tekisi mieleni käyttää karkeaa kieltä, Rogozin sanoi moskovalaisen radiokanavan haastattelussa.

Rogozinin mukaan Ahtisaari sai Nobelin Yhdysvalloilta palkinnoksi YK:n rauhanneuvottelujen sabotoimisesta Kosovossa.

– Jo tuolloin huhuttiin, että amerikkalaiset olisivat luvanneet hänelle Nobel-ehdokkuuden, jos kaikki menee hyvin, Rogozin sanoi.

Venäjä ja Serbia vastustivat kiivaasti Ahtisaaren rauhansuunnitelmaa. Ahtisaari ehdotti maaliskuussa Kosovolle "kansainvälisesti valvottua itsenäisyyttä". Alle vuoden päästä tästä Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi. Kosovon itsenäisyyden on tähän mennessä tunnustanut 50 maata.

Lisäksi palkintoa kritisoi edesmenneen serbijohtajan Slobodan Milosevicin veli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.