Ahmojen metsästys saatetaan sallia

Maa- ja metsätalousministeriö on saanut valmiiksi luonnoksen ahmanhoitosuunnitelmaksi. Ahma luokitellaan erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Viimeisimmän arvion mukaan Suomessa elää 180-220 ahmaa. Tähän mennessä ahman metsästystä ei ole sallittu, mutta nyt ministeriö sallisi vahinkoja aiheuttavien ahmojen metsästyksen poronhoitoalueella.

- Emme ole esittäneet mitään lukuja, mutta olemme kirjoittaneet, että rajoitetusti. Ahma on erittäin uhanalainen eikä laajaa metsästystä voi sallia, linjaa neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Metsästystä perustellaan sillä, että ahmat aiheuttavat jo 68 prosenttia porovahingoista. Tänä vuonna ahmat ovat jo aiheuttaneet 5,4 miljoonan euron porovahingot.

Ahmojen siirtoistutuksia harkitaan

Kannanhoitosuunnitelmaan ehdotetaan myös ahmojen siirtoistutuksia Lapista etelämmäs Metsä-Suomen kannanhoitoalueelle.

Tämä edellyttäisi, että Metsä-Suomesta löytyy alueita, jotka soveltuvat ahmoille ja että siirto hyväksytään paikallisessa yhteisössä.

- Ensin selvitetään, löytyykö sopivia siirtoalueita poronhoitoalueen ulkopuolelta. Jos siirtoistutuksiin mennään, niin konkreettiset päätökset tehdään vasta myöhemmin, vakuuttaa Sami Niemi.

Lisäksi ehdotetaan reviiriperusteista porovahinkojen korvausjärjestelmää, jossa maksetut korvaukset perustuvat ahmojen pesintään ja määrään. Samanlaisella järjestelmällä on tähän mennessä korvattu kotkien aiheuttamia vahinkoja. Poronhoitoalueille harkitaan myös paimennustukea porovahinkojen vähentämistä varten.

Luonnonsuojeluliitto tyrmää metsästyksen

Suomen luonnonsuojeluliitto tyrmää ahmojen metsästyksen.

- Ahmalle ei pidä myöntää tappolupia, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Luonnonsuojeluliiton mielestä poroille ongelmia aiheuttavia ahmoja voidaan siirtää tarvittaessa etelään, jossa ongelmia ei ole odotettavissa jatkossakaan. Myös esitetty paimennuskokeilu on liiton mielestä kiinnostava.

Suunnitelmasta voi antaa lausuntoja helmikuun puoleen väliin asti. Ahmanhoitosuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. 

Lue myös:

    Uusimmat