Aftonbladet: Tästä syystä Turkki ei ole päästänyt Ruotsia Natoon

Ruotsalaislehti Aftonbladetin lähteiden mukaan todellinen syy Turkin ilmeiselle haluttomuudelle ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyys ei löydy Tukholman päättäjistä.

Kyse on lehden lähteiden mukaan yksinkertaisesti siitä, että puolustusliitto Nato ei Turkin mukaan suhtaudu riittävällä vakavuudella terrorismiin.

Naton viime vuoden strategiapaperista on luettavissa, että puolustusliitto pitää helmikuun 24. päivä 2022 Ukrainaan hyökännyttä Venäjää suurimpana turvallisuushuolenaan.

Nato mainitsee terrorismiryhmät uhkana, mutta Aftonbladetin mukaan Turkki katsoo, että se joutuu itse kantamaan liian suuren vastuun terrorismin torjunnasta.

Terrorismin torjunta oli pidemmän aikaa Naton keskiössä, sillä syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeistä läntistä maailmaa määritti isolta osin sota terrorismia vastaan.

Turkki on valmis menemään "hyvin pitkälle"

Aftonbladetin tietojen mukaan Turkki ja maan presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat valmiita menemään "hyvin pitkälle" saadakseen tahtonsa läpi.

Parhaillaan Nato tekee suunnitelmaa siitä, miten se pyrkii torjumaan olemassa olevat turvallisuusuhat. Käytännössä nämä suunnitelmat määrittävät, miten Naton viime vuonna päivitettyä strategiaa toteutetaan.

Suomi ja Ruotsi hakivat samanaikaisesti Nato-jäsenyyttä. Pitkän aikaa pidettiin melkeinpä selvänä asiana, että maat myös hyväksytään puolustusliiton jäseniksi yhtä aikaa. Näin ei käynyt, vaan Suomesta tuli Naton virallinen jäsen 4. huhtikuuta.

Turkissa voi valta vaihtua vaalien myötä 9:42
Katso myös: Turkissa valta voi vaihtua – presidentinvaalit todennäköisesti menossa toiselle kierrokselle.

Lue myös:

    Uusimmat