Afganistanissa naisten oikeuksissa on otettu valtava askel taaksepäin, sanoo YK

"Jätimme kaiken taaksemme"– Latif Fayaz pakeni perheineen Afganistanista Talebanin noustua valtaan, näin kertoo vastaanotosta Suomessa 5:07
MTV Uutiset Live 15.8.2022: "Jätimme kaiken taaksemme" – Latif Fayaz pakeni perheineen Afganistanista Talebanin noustua valtaan, näin kertoo vastaanotosta Suomessa

YK:n mukaan Afganistanissa naisten oikeuksissa on otettu valtava askel taaksepäin sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban otti maassa vallan elokuussa 2021.

Valtaan paluunsa jälkeen Taleban on estänyt naisten osallistumisen lähes kaikkeen yhteiskunnalliseen toimintaan. Taleban-hallinto on antanut hiljattain muutamia myönnytyksiä naisille määrätyistä rajoituksista, mutta YK:n edustajien mukaan ne eivät riitä parantamaan huonoa tilannetta.

YK:n delegaatio oli neljän päivän vierailuilla Afganistanissa tällä viikolla.

–  On hyvin selvää, että mitä olemme nähneet naisten ja tyttöjen perusoikeuksien suhteen, on valtava askel taaksepäin. Joten pari askelta eteenpäin ei sen jälkeen riitä, YK:n pääsihteerin apulaistiedottaja Farhan Haq kuvaili.

Hiljattain Taleban on estänyt naisten osallistumisen toisen asteen sekä korkeakoulutukseen tai tekemästä julkisen sektorin töitä. Myös vierailut puistoissa ja kylpylöissä on naisilta kielletty.

"Tulevaisuus, joka sulkee heidät koteihinsa"

Joulukuun lopulla Taleban kielsi naisten työskentelyn kansalaisjärjestöissä, minkä jälkeen monet järjestöt keskeyttivät toimintansa maassa. Humanitaarisille järjestöille on sittemmin myönnetty joissain tapauksissa poikkeuksia, jotta ne ovat voineet jatkaa toimintaansa. YK:n mukaan nämä rajoittuvat kuitenkin "vain muutamiin sektoreihin ja toimiin".

–  Vaikka tunnistamme tärkeät poikkeukset, joita on tehty, nämä rajoitukset antavat afganistanilaisille naisille ja tytöille tulevaisuuden, joka sulkee heidät omiin koteihinsa, loukkaa heidän oikeuksiaan ja riistää yhteisöiltä heidän palvelunsa, YK:n apulaispääsihteeri Amina Mohammed sanoi lausunnossa.

–  Olemme nähneet poikkeuksellista sinnikkyyttä. Afganistanin naiset eivät jättäneet meille epäilystäkään rohkeudestaan sekä kieltäytymisestään siitä, että heidät pyyhitään pois julkisesta elämästä, YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääsihteeri Sima Bahous sanoi.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat