Mainos

Afganistanin tyttöjen myrkytysoireet ehkä joukkohysteriaa

Tyttöoppilaiden joukkosairastumiset levittävät pelkoa Afganistanissa.

Sadat tytöt ovat saaneet koulussa kummallisia oireita, joiden aiheuttajaa ei tiedetä.

Viranomaisten mukaan Taleban-liike on myrkyttänyt koulujen ilman ja veden, koska se vastustaa tyttöjen koulunkäyntiä. Myrkyllisistä aineista ei kuitenkaan ole löytynyt mitään todisteita.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan todennäköisin selitys oireille on joukkohysteria. Se on psykologinen tila, joka johtuu siitä, että tytöt ovat joutuneet elämään sotaoloissa koko ikänsä.

Ilmiö tunnetaan myös nimellä psykogeeninen epidemia. Siinä yhden ihmisen oireet leviävät laajempaan väkijoukkoon.

Ennätyspaljon tapauksia

Asiantuntijoiden mukaan joukkohysteriateoriaa tukevat tyttöjen saamat oireet. Tytöt kärsivät huimauksesta, pahoinvoinnista, päänsäryistä ja pyörtymisistä. Oireet alkavat yhtäkkiä ja menevät ohi muutamassa tunnissa.

WHO:n mukaan tapauksilla on vuosittainen kaava: ne alkavat yleensä huhti–toukokuussa, ennen koulujen koekautta.

Tänä vuonna tapauksia on ollut poikkeuksellisen paljon. Toukokuun loppuun mennessä WHO:n tietoon oli tullut 848 sairastunutta, kun edellisenä kolmena vuotena heitä oli yhteensä 786.

Myös koululaisia pidätetty

Afganistanin viranomaiset ovat pidättäneet 15 ihmistä kouluiskuista. Viranomaisten mukaan epäillyt ovat tunnustaneet osallisuutensa.

YK:n Afganistanin-avustusoperaatio Unama pelkää, että tunnustukset ovat perättömiä ja ne on saatu kiduttamalla.

– YK:n tietoon ei ole tullut mitään rikosteknisiä todisteita, jotka tukisivat väitteitä, että kouluissa olisi käytetty myrkkyä, sanoi Unaman edustaja James Rodehaver AFP:lle.

BBC:n toimittaja Quentin Sommerville pääsi tapaamaan kolmea epäillyistä. Tapaamisessa ei ollut läsnä asianajajia, ja ennen keskustelua Afganistanin turvallisuuspalvelun agentti antoi epäillyille ohjeet, miten vastata kysymyksiin, Sommerville kertoi.

Pidätettyjen joukossa on myös kaksi koulutyttöä. Viranomaisten julkistamalla videolla toinen tytöistä kertoo, että Talebaniin kuuluva sukulaismies pakotti hänet suihkuttamaan myrkkyä luokkahuoneeseen.

– Hän uhkasi siepata ja tappaa minut, jos en tottele. Olen häpeissäni, tyttö kertoo videolla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.