Mainos

Afganistanin oma huumeongelma pahentunut

Maailman suurimmasta oopiumin tuottajasta, Afganistanista, on tullut myös suurkuluttaja. Kotimainen huumeiden käyttö on lisääntynyt jyrkästi sen jälkeen, kun oopiumia on alettu jalostaa Afganistanissa. Tähän asti raaka-aine on kuljetettu lähemmäksi eurooppalaisia loppukäyttäjiä. Viime vuosina afganistanilaiset unikonviljelijät ovat oppineet maksimoimaan tulonsa jalostamalla raaka-aineen heroiiniksi jo kotimaassaan.

Afganistanin tämän vuoden oopiumsato on 8 200 000 kiloa, se on 93 prosenttia koko maailman tuotannosta. Seuraavat suurimmat oopiumin tuotajamaat ovat Bolivia, Kolumbia ja Peru.

Kotimaista kysyntää ovat lisänneet sotien traumat, maan sisäinen muuttoliike ja köyhyys. Toisaalta lisääntynyttä poliittista vapautta käytetään myös väärin. Vanhastaan huumeiden käyttö on ollut yleistä ulkomailla pakolaisina olleiden afgaanien joukossa. Miljoonat afgaanit pakenivat Neuvostoliiton miehitystä, sitä seuranneita sisällissotia ja ääri-islamistista taleban hallintoa. Suurimmat pakolaisleirot olivat Pakistanissa ja Intiassa.

Oopiumin käyttäjia arvioidaan nyt olevan Afganistanissa 150 000, heroiinista riippuvaisia 520 000 ja kannabiksen polttajia yli puoli miljoonaa. Narkomaaneista 120 000 on naisia ja 60 000 lapsia.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Zendagi Naween auttaa narkomaaneja, mutta sillä on pääkaupungissa Kabulissa vain kymmenen pedin lepokoti.

(MTV3/Merja Sundström - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.