Mainos

Afganistanilaismies tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä raiskauksista, uhreiksi joutui kaksi alaikäistä tyttöä – hovioikeus lievensi miehen tuomiota

12:12
Katso videolta keskustelu siitä, toteutuuko oikeus raiskauksen uhrien kohdalla

19-vuotias afganistanilaismies tuomittiin tänään Itä-Suomen hovioikeudessa nuorena henkilönä tehdyistä raiskauksista yhteiseen kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi miehelle määrättiin 90 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Mies tuomittiin viime marraskuussa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa kahden vuoden ja neljän kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen, mutta hovioikeus on lieventänyt miehen tuomiota.

Rikosten kohteiksi joutui kaksi alaikäistä uhria. Miehellä ei ollut aiempia merkintöjä rikosrekisterissä ja hän oli rikosten tekoaikaan itsekin alaikäinen.

Rikokset tapahtuivat lokakuun 2016 ja heinäkuun 2017 välisenä aikana.

Jäi varteenotettava epäily

Käräjäoikeus tuomitsi miehen viidestä nuorena henkilönä tehdystä raiskauksesta, mutta hovioikeus vain kolmesta.

Hovioikeuden mukaan miehen syyllisyydestä jäi kuitenkin toisen uhrin kohdalla varteenotettava epäily. Sen vuoksi hovioikeus hylkäsi miehen kaksi raiskaussyytettä.

Kahden hylätyn syytteen vuoksi hovioikeus alensi miehen tuomion kahteen vuoteen ehdollista vankeutta. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että pelkkä ehdollinen vankeus ei riitä, vaan lisäksi mies on tuomittava yhdyskuntapalveluun.

Uhri vastusteli, mutta mies raiskasi

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että yhdessä raiskauksessa mies käytti hyväkseen uhrin pelkotilaa tai muuten avutonta tilaa, jolloin uhri oli kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan.

Mies raiskasi tytön tunkeutumalla sukupuolielimellään tämän peräaukkoon. Teko tapahtui miehen huoneessa lokakuussa 2016.

Uhri kertoi oikeudessa menneensä miehen sängylle lepäämään, jolloin mies sammutti valot ja tuli tytön viereen makaamaan. Nuori mies yritti suudella tyttöä, mutta tyttö pyysi häntä lopettamaan.

Sen jälkeen mies alkoi riisua itseään ja tyttöä ja käski tytön vain olla hiljaa. Tyttö pyysi miestä lopettamaan ja sanoi, ettei halua tehdä tämän kanssa mitään. Mies ei käskyä totellut, vaan hän raiskasi tämän.

Tyttö yritti riuhtoa itseään irti tilanteesta ja hän meni täysin toimintakyvyttömäksi, eikä kyennyt puolustamaan itseään. Teko päättyi miehen siemensyöksyyn. Hän ei käyttänyt kondomia.

Näyttönä WhatsApp-viestejä ja sairauskertomuksia

Muissa teoissa mies käytti hyväkseen sitä, että uhrit olivat tiedottomuuden takia kykenemättömiä puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan.

Nuori mies raiskasi uhrinsa tunkemalla sormensa tytön sukupuolielimeen. Oikeuden mukaan kyse oli kuitenkin raiskauksesta.

Käräjäoikeus piti molempien tyttöjen kertomuksia luotettavina. Lisäksi asiassa esitettiin kirjallisia todisteita, kuten lääkärinlausuntoja, sairauskertomuksia ja WhatsApp-viestejä.

Hovioikeuden mukaan kuitenkin kahdessa syytekohdassa näyttö koostui lähinnä uhrin kertomuksesta eikä muusta todistelusta saatu juurikaan tukea. Näin ollen hovioikeus hylkäsi kaksi raiskaussyytettä.

Samalla hovioikeus hylkäsi tälle uhrille käräjäoikeudessa määrätyt runsaat 3 400 euron vahingonkorvaukset.

Hovioikeus määräsi miehen korvaamaan toiselle uhrille runsaat 12 000 euroa korvauksia kärsimyksestä ja tilapäisestä haitasta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja