Afganistan-konferenssista 12 miljardin dollarin lupaukset neljälle vuodelle

USA:n vetäytymisaikeet Afganistanista voivat vaikuttaa suomalaissotilaisiin – näin tilannetta kommentoi puolustusministeri Antti Kaikkonen 3:10
Video: USA:n vetäytymisaikeet Afganistanista voivat vaikuttaa suomalaissotilaisiin – näin tilannetta kommentoi puolustusministeri Antti Kaikkonen

Afganistan-apukonferenssissa on saatu kasaan 12 miljardin dollarin (10 miljardin euron) arvosta apulupauksia seuraavien neljän vuoden ajalle. Asiasta kertoi kokouksen päätteeksi kehitysyhteistyöministeri Ville Skinnari (sd.) Genevessä.

Suomi isännöi kokousta yhdessä Afganistanin ja YK:n kanssa.

Vuodelle 2021 apulupausten määrä on 3 miljardia, mutta avustajat lupaavat pitää tason ennallaan, jos avun ehdot toteutuvat esimerkiksi hyvän hallinnon ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen osalta. Ehtojen täyttymistä aiotaan tarkastella jatkossa vuosittain.

Geneven kokouksessa hyväksyttiin myös yksimielinen poliittinen julkilausuma, jossa vaadittiin myös välitöntä ja kattavaa tulitaukoa Afganistaniin.

Todellisuudesta paikan päällä saatiin muistutus myös konferenssin aikana, kun ainakin 14 ihmisen kerrottiin kuolleen kahdessa pommi-iskussa Bamiyanin kaupungissa Afganistanin keskiosassa.

Lue myös:

    Uusimmat