Mainos

Adventti aloittaa jouluun valmistautumisen

Ensimmäinen adventtisunnuntai on toiseksi suosituin kirkollinen juhlapyhä.

Tänään vietetään ensimmäistä adventtisunnuntaita. Kristillisessä perinteessä se aloittaa adventtiajan, jonka aikana valmistaudutaan jouluun.

Ensimmäinen adventtisunnuntai on toiseksi suosituin kirkollinen juhlapyhä, ja seurakuntalaiset saapuvat kirkkoihin ahkerammin vain jouluaattona. Kirkoissa ensimmäisen adventin palvelukseen kuuluu muun muassa Hoosianna-virsi. Adventtiaikana kirkoissa voi kuulla muutakin kuin virsiä. Useissa kirkoissa järjestetään nimittäin Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia.

Ensimmäisenä adventtina alkavat myös monet kirkon lähetysjärjestöjen joulukeräykset. Keräysten tuotot menevät kotimaan lisäksi Afrikkaan ja Aasiaan. Tänä vuonna keräysvaroilla halutaan auttaa erityisesti lapsia ja nuoria.

Adventtisunnuntaita on kaikkiaan neljä. Viimeinen adventtisunnuntai on jouluaatto.

Joulukukkia ostetaan sadalla miljoonalla

Suomalaiset ostavat joulukukkia tänä vuonna arviolta sadalla miljoonalla eurolla. Kauppapuutarhaliiton mukaan markkinat näyttävät kasvavan reilun viiden prosentin vuosivauhtia.

Joulu on yhä vahvasti kotimaisen kukan sesonki. Tärkeimpiä joulun suosikkikasveja ovat hyasintti, joulutähti, tulppaani ja ritarinkukka, joista suurin osa viljellään Suomessa. Kauppapuutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset

käyttävät joulukukkiinsa keskimäärin 60 euroa.

floristimestari Pasi Kivilompolo Oulun seudun ammattiopistosta sanoo, että kukkien käyttö on vuosien saatossa muuttunut. Ihmiset ostavat nykyään yhä useammin kukkansa tiettyyn sisustuksen hetkeen. He eivät edes ajattele, että kukan pitäisi kestää vuosikausia.

-Se on ihan hyväkin, ettei olla koko ajan yhden tai kahden kukan loukossa. Toki isot kukat ovat asia erikseen, hän tuumaa.

Joulukukat alkoivat yleistyä Suomessa 1800-luvun loppupuolella, kun puutarha- ja kukkakaupat kehittyivät. Ensimmäisinä ostoksilla kävivät varakkaimmat.

Joulutähti pitää pintansa suosituimpana kukkana. Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan intendentti Raili Hiltunen sanoo, että se on eniten myyty joulukukka. Punainen lajike on yhä suosituin, mutta vuosien saatossa sen rinnalle on tullut entistä enemmän vaihtoehtoja.

Uusia ja perinteisiä joulukukkia ja -asetelmia esitellään Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan joulukukkanäyttelyssä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.