Aarnio sanoo väitteitä jengiläisen lavastusyrityksestä päättömiksi – "Hän ei sopinut Pasilan mieheksi"

Hovioikeudessa on kuultu tänään Helsingin huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota muun muassa väitetystä lavastuksesta.

Jari Aarnio kiistää, että olisi yrittänyt lavastaa United Brotherhoodin jäsentä jengin ex-pomon Keijo Vilhusen kanssa satojen kilojen huumetynnyrit Suomeen masinoineeksi Pasilan mieheksi. Syyttäjien käsityksen ja käräjätuomion mukaan Pasilan mies on Aarnio.

Aarnio pitää väitettyä lavastusyritystä järjettömänä. Hän kertoo, että heti miehen teletietojen saamisen jälkeen vuonna 2012 keskusrikospoliisi ilmoitti, että kyseinen United Brotherhoodin jäsen ei sovi Pasilan mieheksi.

–  On ihan päätön väite, että UB-miestä ruvetaan lavastamaan Pasilan mieheksi, kun hän ei siihen sovi, Aarnio sanoi.

Aarniolla ei ole tarkkaa muistikuvaa siitä, onko hän käynyt joitain tarkempia keskusteluja United Brotherhoodin Turun kerhotilojen kotietsinnästä. Kerhotilojen ulkorakenteista löytyi puhelin, jota myöhemmin tarjottiin United Brotherhoodin jäsenelle.

–  Ei olisi mitenkään tavatonta, että olisin sanonut, että UB:n aseet, puhelimet ja rahat kiinnostavat, Aarnio sanoi mahdollisista kotietsintään liittyvistä keskusteluista.

"Ei keskustelua puhelimen viemisestä kerhotilojen alle"

Aarnio kiistää Vilhusen useasti muuttuneen kertomuksen siitä, että puhelin olisi päätynyt UB:n kerhotilojen rakenteisiin Aarnion käskystä. Vilhusen mukaan hän sai Aarniolta käskyn toimittaa puhelin Turun kerhotilojen alle. Puhelin löytyi kotietsinnässä ja sitä yritettiin tarjota United Brotherhoodin jäsenelle. Syyttäjän mukaan kyseessä oli yritys lavastaa Turun kerhotilojen rakentamisesta vastannut UB-mies Pasilan mieheksi.

–  Mitään tällaista keskustelua emme ole Vilhusen kanssa käyneet, että hänen pitäisi joku puhelin jonnekin viedä.

Aarnio tuomittiin käräjillä törkeästä ja Vilhunen perusmuotoisesta todistusaineiston vääristelemisestä. Lisäksi Aarnio tuomittiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syytteiden mukaan Aarnio ja Vilhunen olisivat myös uhanneet yrittäjää, joka oli vastaanottamassa huumetynnyreitä. Miehen kertoman mukaan häntä painostettiin, jotta hän olisi sanonut oikeudessa United Brotherhood -miehen varoittaneen häntä lähetyksen vastaanottamisesta.

Aarnio kiistää, että olisi asianajajatuttunsa ja yrittäjän asianajajan kautta välittänyt huumetynnyrijutusta tietoa yrittäjälle vankilaan uhkailumielessä.

Syyttäjä nosti esiin vuoden 2012 sähköposteja, joissa Aarnio vaikuttaa ehdottavan yhdelle huumetynnyreistä syytetyn puolustajalle, mitä tämän päämies tynnyrijutussa voisi sanoa. Syyttäjän mukaan Aarnio vaikuttaa ajavan puolustuksen asiaa, vaikka hänen yksikkönsä pitäisi auttaa keskusrikospoliisia asian kanssa.

Aarnion mukaan asianajaja pyysi katsomaan materiaalia läpi, miltä pohjalta hän on kertomansa mukaan hahmotellut vastausta.

–  En hoida mitään puolustusta. Asianajaja on hyvä tuttu, Aarnio sanoi.

Sekä Aarnio että Vilhunen saivat käräjillä tuomion oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Oikeuden mukaan Vilhunen lähetti liivimiehet välittämään viestin yrittäjän asianajajan toimistolle, kun muu viestintä ei tehonnut tähän.

Hovissa väännetään 10 vuodesta

Kokonaisuudessaan Aarnio sai käräjillä 10 vuotta vankeutta muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Myös Vilhunen sai kymmenen vuotta vankeutta törkeistä huumerikoksista ja edellä kuvatuista syytteistä.

Aarniolla on lisäksi lainvoimainen kolmen vuoden tuomio seurantalaiteyhtiön haarasta. 

Lue myös:

    Uusimmat