Aarnio ääneen oikeudessa - ”Aika absurdia”

Jari Aarnio pääsi tiistaina ensimmäistä kertaa ääneen huumejutussa. - Aika absurdia, hän kommentoi syyttäjän rakentamaa puhelinkuviota.

Oikeussalissa aloitettiin syyttäjien kirjallisten todisteiden käsittely ja ensimmäisenä esiin tulivat prepaid-liittymät.

Ristiriita syyttäjän ja puolustuksen välillä jyrkkä.  Syyttäjän mukaan Aarnio käytti niitä johtaessaan hasissalakuljetusta, kun Aarnion mukaan esimaksettuja käytettiin rikostiedustelussa.

Esimaksetut liittymät ovat syyttäjän keskeistä näyttöä, kun syyttäjä yrittää todistaa Jari Aarnion olleen hasisliigaa johtanut Pasilan mies. Aarnion mukaan tällaista ei ole olemassakaan.

Ei kirjanpitoa

Huumepoliisin ex-päällikön mukaan Helsingin huumepoliisi käytti liittymiä laajasti rikostiedustelussa. Mitään kirjanpitoa puhelimista tai niiden numeroista ei ole.

Aarnion mukaan hän ei osallistunut puhelinten hankintaan. Aarnion jälkeen salissa kuultu huumepoliisin rikosylikonstaapeli kertoikin itse ostaneensa niitä kymmeniä. Ylikonstaapeli on syytteessä jutussa virkarikoksista.

Aarnio kertoi, että huumepoliisin dekkarit ottivat häneltä huumetoimiston pankkikortin, tekivät oston ja toimittivat kuitin kirjanpitoon.

Puhelimista ei tehty mitään listaa tai muuta kirjausta. Aarnion mukaan koko puhelinketjusta ei ollut tarkoituskaan jäädä mitään merkintöjä.

- Alamaailmassa halutaan päästä toisen puhelimeen käsiksi ja katsoa kenelle tämä on soittanut. Jos vaikka on jurrissa hukannut puhelimen ja saanut sen kaverilta takaisin kahden päivän päästä, niin on syytä vaihtaa puhelin. Siinä puhutaan turvallisuudesta.

Mitä niille tehdään sen jälkeen? syyttäjä kysyi.

- Main point on ollut, että ne hävitetään.

Mistä tiesitte mikä puhelin oli kulloinkin käytössä, jos mitään listoja ei ollut?

- Te teette tästä kummallisen puhelintarinan. Ei tässä ole mitään kummallista. Syyttäjän mielikuvitukselliset heitot sotkevat asiaa. Dekkarit tietävät varmuudella millä puhelimella ollaan yhteydessä kehenkin. Ne ovat eri merkkisiä ja eri kokoisia.

”Mahdollisimman anonyymia”

Rikosylikonstaapelin mukaan puhelimia säilytettiin huumepoliisin ”piilokonttorissa” Helsingin Pasilassa ja myös huumepoliisin autossa. Konttorissa niitä oli lukitussa kaapissa viidestä kymmeneen ja autossa viisi.

Ylikonstaapelin mukaan määrä vaihteli tilanteiden mukaan, mutta niitä pyrittiin käydä katsomassa päivittäin. Puhelimet olivat eri värisiä ja niitä merkattiin tarroilla. Puhelimia ja liittymiä ostettiin käteisellä.

Aarnio kertoo ajoittain käyneensä katsomassa niitä. Ylitöitä ei saanut tehdä ja nuoremmat halusivat viettää lomia.

Täysin dokumentoimatonta

Rikosylikonstaapelin mukaan tutkijan ei tarvinnut kertoa hänelle kenen yhteydenpitoon niitä käytettiin.

Oliko se täysin dokumentoimatonta?

- Kyllä. Valeosto- ja peitetoiminnasta koulutetaan, että kaikki pitää tehdä mahdollisimman anonyymisti. Sama on tietolähdetoiminnassa.

- Tarkoitus on suojata meidän toimintaamme. Uhkakuva on se, että toiminta paljastuu. Jos jollain rikollisella on poliisin numero puhelimessa, niin se on uhkakuva hänelle.

Miten esimies voi valvoa toimintaa, jos ei kukaan tiennyt puhelimista?

- Vaikea sanoa.

Puhelin autotallissa

Aarniolta kysyttiin erityisesti hänen autotallistaan kengästä löytyneestä puhelimesta. - Tästä en pysty sanomaan, kuka sen ostanut. Pystyn arvailemaan.

Rikosylikonstaapeli arvelikin, että hän olisi voinut ostaa puhelimen toukokuussa 2010.

- Se on mahdollista. Olen käynyt useita kertoja ostamassa puhelimia Ala-Malmin Dna-kaupasta.

Rikosylikonstaapeli kertoi, että puhelimia haettiin eri kaupoista, koska ei haluttu herättää myyjien huomiota toistuvilla ostoilla.

Syyttäjän käsitys on se, että Aarnio hävitti ns. Pasilan miehen huumekaupassa käyttämiä puhelimia sen jälkeen, kun krp kesällä 2012 ihmetteli Helsingin poliisille tuntemattomia prepaideja.

Aarnio oli tästä tietysti eri mieltä.

- Tämä esitetään kummallisesti ikään kuin krp olisi toimittanut meille listoja. Emme tienneet Helsingin huumepoliisissa mitä numeroita meille lähetettiin. Aika absurdi asia.

Miksi puhelin oli autotallissa? syyttäjä kysyi.

- Tämä on ollut aivan samanlainen kuin kaikki muutkin yhteydenpitopuhelimet näihin ihmisiin, jotka ovat olleet meidän kanssa yhteydessä.

- Autotallilla voidaan herkutella vaikka kuinka paljon, mutta ne eivät ole mitään rikoksentekovälineitä. vaikka sellainen löytyisi kukkaruukusta.

Kenkäpuhelimen löytö yllätti

Aarnion mukaan puhelimen löytyminen autotallista oli yllätys, koska se oli poistettu käytöstä aikoja sitten.

- Kengät ovat ulkomaalaiset, eivätkä minun kenkäni. Ne jäivät erään huumejutun muistona yksikköön, ja kulkeutuivat minulle. Autotalleissani oli kaikenlaista kamaa.

Miksi puhelin löytyi kengästä? syyttäjä jatkoi. 

- Nyt haluatte maalata. Puhelin on varmaan jäänyt pyörimään jollekin pöydälle ja sitten tulee seuraava kaveri, joka ihmettelee mikäs mankeli tämä on. Ei kannata rakentaa mielikuvitustarinaa jostain merkityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat