Äärimmäinen helle iskemässä Eurooppaan – suosikkikohteissa on pian todella tukalaa

Suomessa sää on ensi viikolla sateista ja viileää, mutta moniin Euroopan suosituimpiin lomakohteisiin odotetaan äärimmäisen tukalaa helleaaltoa ja jopa polttavaa kuumuutta. Euroopan lämpöennätys, 48,8 astetta, voi myös olla lähellä rikkoutua.

Eurooppaan on iskemässä vaarallisen kuuma lämpöaalto, kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykannas  Forecan blogissa

Meteorologin mukaan Euroopan kaakkois- ja itäosassa voi ensi viikolla olla niin kuuma, että kesäkuun lämpöennätykset rikkoutuvat. 

– Ennusteen mukaan lämpötila kohoaa useissa maissa yli 40 asteeseen, paikallisesti jopa 45 asteen raja voi rikkoutua, Mäntykannas kirjoittaa. 

Mäntykannaksen mukaan äärimmäisen tukala helleasetelma muodostuu Välimerelle asteittain. 

– Eurooppaa halkoo ensi viikolla ilmamassoja jakava suihkuvirtaus, jonka etelä- ja itäpuolella on erittäin kuumaa ilmaa, kun taas sen länsipuolelle virtaa Pohjois-Atlantilta viileämpää ilmaa.

Ensi viikolla sataa ja kunnolla – jopa koko kesäkuun edestä 4:09
Suomessa sen sijaan sataa ensi viikolla ja kunnolla – jopa koko kesäkuun edestä...

Suomalaisten suosikkikohteissa hyvin kuumaa

Välimeren keskisissä ja itäisissä osissa kuumenee ensi viikolla päivä päivältä siten, että 40 asteen raja voi ylittyä paikallisesti jo alkuviikolla Kreikassa, Turkissa ja Kyproksella, Forecan blogissa kerrotaan. 

– Paahtavin kuumuus näyttäisi alkavan keskiviikosta, jolloin 40 asteen ylitykset leviävät laajemmille alueille. 

– Jos tämän hetkinen ennuste toteutuu, loppuviikosta 40 asteen rajapyykki voi rikkoutua Turkin ja Kreikan lisäksi paikoin myös Italiassa, Makedoniassa, Bulgariassa ja Romaniassa.

Turkissa, Kreikassa ja Kyproksella korkeimmat lukemat voivat nosta paikallisesti jopa yli 45 asteeseen. 

– Äärimmillään ennustemalleissa on merkkejä jopa 46–47 asteen lämpötiloista, mikä toteutuessaan hipoisi Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätystä, 48,8 astetta, Mäntykannas kirjoittaa.

Euroopan vallitseva kesäkuun lämpöennätys on mitattu 11. elokuuta vuonna 2021 Italian Sisiliassa. Tätä ennen Euroopan lämpöennätys oli 48 astetta, mikä mitattiin Kreikassa 10. heinäkuuta vuonna 1977.

Tältä näyttää juhannussää 2:00
Entä miltä näyttää Suomessa juhannussää? Katso videolta lisää!

50 astetta yhä lähempänä mennä rikki

Mäntykannas kirjoittaa blogissaan, että tämä on ensimmäinen kerta hänen uransa aikana, kun eurooppalainen ennustemalli povaa Välimerelle jo kesän alkupuoliskolla yli 45 asteen lukemia.

– 45 asteen ylitykset ennustemalleissa ovat kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla suorastaan pöyristyttävää katsottavaa, mutta ikävä kyllä tämä ei tule jäämään tähän. 

Vuosisadan edetessä Välimerellä kesät lämpenevät useilla asteilla ja selvästi enemmän kuin kesät muualla Euroopassa keskimäärin, Mäntykannas sanoo.

– Äärimmäisten korkeiden lämpötilojen todennäköisyys kasvaa Etelä-Euroopassa, ja pidän täysin mahdollisena, että Euroopan mittaushistorian ensimmäinen 50 asteen ylitys tullaan kokemaan jo ennemmin kuin arvaammekaan.

Lue Markus Mäntykannaksen koko blogi Forecan sivuilta!

Lue myös:

    Uusimmat