Mainos

9-vuotiasta Habbo Hotellissa huijannut tuomittiin sakkoihin

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1990 syntyneen seinäjokisen miehen sakkohin rikoksista internetin Habbo Hotelli -sivustolla.

Lisäksi tuomittu sopi Habbo-omaisuutta huijareille menettäneen 9-vuotiaan pikkupojan huoltajien kanssa 200 euron korvauksesta.

Tekohetkellä 17-vuotias mies oli ehdottanut vuoden alle 15-vuotiaalle kaverilleen Habbo Hotelli -huijaussivuston laatimista nettiin. Sivuston avulla alle 15-vuotias voisi haalia itselleen omaisuutta muiden tileiltä saadessaan käyttöön näiden käyttäjätunnukset ja salasanat.

Keväällä 2008 17-vuotias oli kopioinut englanninkielisen huijausohjelman, kääntänyt sen toimimaan suomen kielellä ja luovuttanut sen nuoremman pojan käyttöön.

Käyttäjiä houkuteltiin huijaussivustolle lupaamalla ilmaisia Habbo-kolikoita, joilla on arvoa myös reaalimaailmassa. Sana ilmaisista kolikoista levisi lasten keskuudessa.

Jopa satoja uhreja?

Rikossarja alkoi selvitä, kun 9-vuotias poika huomasi saman vuoden huhtikuussa, ettei hän päässyt enää omilla tunnustuksillaan Habbo Hotelli -sivuille. Poika oli käynyt katsomassa huoneistoaan kiertotietä ja todennut, että koko hänen Habbo-omaisuutensa oli tyhjennetty.

Poika oli kertonut myöhemmin poliisi-isälleen kuulleensa koulukavereilta Habbo Hotelli -linkistä, jossa oli tarjottu ilmaiseksi maksullisia Habbo-kolikoita.

Sivuston avulla huijarit saivat käyttöönsä ainakin kymmenien ihmisten käyttäjätunnukset ja salasanat. Syyttäjän arvion mukaan uhreja on kuitenkin voinut olla huomattavasti enemmän. 9-vuotiaan lisäksi muita rikoksen uhreja ei onnistuttu tavoittamaan tutkinnan yhteydessä.

Nuorempi poika vain välikappale

Käräjäoikeus tuomitsi nyt 20-vuotiaan miehen petoksesta, luvattomasta käytöstä ja vahingonteosta nuorena henkilönä 60 päiväsakkoon.

Oikeuden mukaan kyse ei ollut avunannosta rikokseen, vaan 17-vuotias oli käyttänyt alle 15-vuotiasta kaveriaan ainoastaan rikoksen välikappaleena. Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta.

- Tällä jutulla on merkitystä erityisesti siksi, että se sulkee pois mahdollisuuden käyttää alle 15-vuotiasta toteuttajana huijaussivustojutuissa. Rikosoikeudellinen vastuu teosta joudutaan silti kantamaan, sanoo jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Kai Minttumäki.

Tapaus on ensimmäisiä Habbo Hotelli -rikostutkintoja, jotka ovat johtaneet tuomioon petoksesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.