9.10.2002 Luomukurpitsakeitto, paahdettu kurpitsakeitto ja kurpitsapiirakka

1 luomusipuli
1 luomuporkkanaa
500-600 g luomukurpitsaa kuutiona (kahta lajia)
5-8 dl vettä
1 luomukasvisliemikuutio
ripaus sokeria
inkivääriä
kanelia
suolaa, valkopippuria
loraus luomukermaa

suikaloitua luomukinkkua tai viipale luomujuustoa
persiljaa

1. Kuori ja paloittele kasvikset.Lisää ne kiehuvaan veteen. Lisää joukkoon myös liemikuutio, ripaus sokeria,kanelia ja inkivääriä. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat aivan pehmeitä.
2. Soseuta samettiseksi ja lisää tarvittaessa vettä, niin että saat sopivan sakean keiton.
3. Kuumenna kiehuvaksi, lorauta sekaan vähän kermaa, maistele ja mausta.
4. Ripottele pinnalle vähän persiljaa ja lisää lautaselle ruokailiajan mukaan suikaloitua kinkkua tai juustoviipale.

Paahdettu kurpitsakeitto

n. 1,5 kg luomukurpitsaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
6-8 dl vettä
2 luomukasvisliemikuutiota
timjamia
chiliä tai cayennepippuria
suolaa, mustapippuria
ruohosipulia

1. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi kuorineen ja siemenineen ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipannulle. Lisää joukkoon myös kuorittu sipuli ja kynnet muutamassa osassa. Pirskota päälle vähän öljyä.
2. Anna paahtua uunissa 200-225 asteessa 30-45 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
3. Ota lusikalla pois siemenet lohkoista ja kaavi sen kälkeen hedelmäliha irti kuorista ja nosta kattilaan. Lisää joukkoon myös sipulit.
4. Lisää sekaan vähän kiehuvaa vettä sekä liemikuutio, timjamia ja chiliä ja anna kiehahtaa. Soseuta samettisen tasaiseksi ja kaada joukkoon kuumaa vettä niin että saat sopivan sakeaa keittoa.
5. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää makusi mukaan chiliä sekä hienonnettua ruohosipulia.
6. Tarjoa keiton kanssa erikseen paahettuja chilillä ja parmesaanijauheella maustettuja luomuleipäkuutioita.

Kurpitsapiirakka eli pumkin pie

3 dl luomuvehnäjauhoja
200 g luomuvoita
2-3 rkl kylmää vettä

2-3 luomumunaa
3 dl kurpitsasosetta
1 dl fariinisokeria tai ½ fariini- ja ½ hienoa sokeria

1-2 tl kanelia
½ tl neilikka
1-2 tl inkivääriä
1/4-½ tl muskottia
2-3 dl luomukermaa

1. Nypi pehmeä rasva ja jauhot hyvin keskenään ja lisää lopuksi joukkoon kylmä vesi, älä vaivaa. Pyöritä taikina palloksi ja nosta leivinpaperille ja painele litteäksi ja nosta jääkaappiin levähtämään. Tai valmista taikina monitoimikoneessa: paloittele kylmä voi kulhoon, lisää jauhot ja pyöräytä murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja käytä konetta vain sen verran että taikina alkaa muodostua palloksi. Menettele kuten edellä.
2. Kurpitsasose valmistuu seuraavasti: leikkaa kurpitsa lohkoiksi, poista kuori ja siemenet ja kuutioi hedelmäliha. Nosta ne kattilaan ja lisää 1-2 rkl vettä. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta tasaiseksi. Jäähdytä. Jos nestettä on paljon, lusikoi se pois. Voit valmistaa kurpitsasoseen myös uunissa paahtaen;nosta kurpitsaviipaleet kuorineen ja siemenineen leivinpaperin päälle uunipannulle. Paahda uunissa 200-225 asteessa 30-45 min eli kunnes kurpitsa on pehmeää. Älä täytä uunipannua aivan täyteet, koska silloin kurpitsat alkavat "laskea alleen). Anna jäähtyä. Poista siemenet lusikalla ja kaavi pehmeä malto kuoresta. Kurpitsasosetta on kätevä pakastaa talven varalle, se sopii piirakan lisäksi keittoihin, leipätaikinaan, paistoksiin jne. Pakkaa muovirasioihin tai litteinä levyinä muovipusseihin.
3. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen.
4. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja vuoraa sillä piirakkavuoka (halkaisija n.25 cm). Painele taikinan reuna koristeelliseksi.
5. Kaada täyte vuokaan ja paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 200 asteessa 40-60 min. eli kunnes täyte on hyytynyt. Kun vuoka on pienempi ja korkeampi, hyytyminen kestää pidempään. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä.
6. Tarjoa piirakka aina jäähtyneenä mielellään vasta seuraavana päivänä. Halutessasi voit koristella piirakan pinnan kermavaahtonokareilla.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat