Mainos

80-vuotiaan Kalevin asuntovaunu seilaa Inarinjärvellä – "Minulla on tässä neliveto"

Kalevi Kiviluoma tyhjentää mökkinaapurin vettä täynnä olevaa venettä pumpulla ja vastailee samalla kysymyksiin omasta, vähän erilaisesta vesikulkuneuvosta.

80-vuotiaan Kalevi Kiviluoman Inarinjärven rannassa oleva menopeli ei ole ihan tavallinen vene. Pituutta sillä on seitsemisen metriä, leveyttä neljä metriä. Alla on kaksi putkiponttoonia. Ponttoonien päälle rakennusalan ammattilainen on tehnyt puisen kannen. Kaiken kruunaa kannella oleva asuntovaunun kori. Neliöitä lautassa on 28.

– Tässä on edessä perämoottori. Joskus perätuuppari on myös takana. Olen vitsaillutkin, että mullahan on tässä lautassa neliveto, Kalevi hymähtää.

Aurinkopaneelit seuraavaksi

Kiviluoma käy joka helmikuu Helsingin venemessuilla. Siellä tuli aikansa katseltua erilaisia ponttooniratkaisuja. Oma lautta rakentui miehen omien sanojen mukaan nopeasti, kunhan rakentaminen muuttui suunnittelusta teoiksi.

– Niitä lauttasaunojahan on joka puolella. Puiseen mökkiin ei taas saa sellaista varustelua, kuin tämmöseen asuntovaunuun saa, Kiviluoma valottaa syitä omalaatuisen menopelinsä korivalintaan.

Enimmäkseen Inarin itäosissa liikkuvaan lauttaan on ensi kesänä tarkoitus laittaa aurinkopaneelit ja invertteri normaalia sähköä varten.

– Irrotin vanhasta vaunusta korin ja nostin sen lautan kannella. Pyöristä tein sitten lautan kantavan trailerin.

Seitsemänmetriset ponttoonit kantavat nelisen tonnia. Asuntovaunu ja muut tarvikkeet plus kippari painavat noin tonnin.

– Kun ponttoonit ovat suunnilleen puoleen väliin upoksissa, lautta kulkee hyvin. Jos ne uivat liian syvällä vastusta tulee liikaa.

Uteliaita riittää

Asuntovaunulautan kippari on kiinnittänyt lautan kaiteisiin erimerkiksi vapatelineet uistelua varten. Verkkojen laskuun ja nostoon hän käyttää apuna pientä hinattavaa venettä. Suunnitelmissa on hankkia niin pieni apuvene, että sen voi vetää lautalle. Pois vedestä menoa jarruttamasta.

– Saisihan siihen vaikka syvätakiloita ja kaikkea. Mutta täytyy kyllä sanoa, etten ole oikein uistinmiehiä. Ei se nälkä oikein parane uistelukaloilla, on se vähän heikkoa. Verkolla kyllä saa.

Rovaniemeläinen Kiviluoma kertoo tehneensä pisimmillään parin vuorokauden reissuja.

– Kovassa kelissä en ole vielä ollut. Se huono puoli tässä on, että tuulikuorma on iso, Kalevi kertoo. Tarkoittaen sitä, että tuuli tarttuu vesillä herkästi suureen, lähes nelikulmaiseen rakennelmaan.

Lautta on ollut sen verran vähän aikaa vesillä, että kukaan ei ole vielä tullut kyselemään kyytiä. Uteliaita on kyllä rannassa riittänyt.

– Jotkut on sanoneet, että sinä olet vanhuudenhöperö. Se kyllä pitää paikkansa, nauraa asuntovaunulautan rakentaja ja jatkaa ystävän veneen tyhjennystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.