Mainos

8-vuotiaana sisällissotaa Suomeen paennut vapaaottelijalupaus kertoo lapsuudensa kauhunhetkistä: "Ei ollut enää kyse siitä, kuoletko, vaan siitä milloin"

2:23
Videolla Tulosruudun juttu Edward Wallsista.

Norsunluurannikolta sisällissotaa perheensä kanssa 8-vuotiaana Suomeen paennut Edward Walls on tätä nykyä 24-vuotias vapaaottelija, joka valmistautuu parhaillaan lauantaina Helsingissä käytävään Cage 46 -otteluun. Walls koki kotimaassaan pikkupoikana karmivia asioita. Hän kertoi kokemuksistaan MTV Urheilulle.

– Sehän ei ollut enää kyse siitä, että kuoletko, vaan enemmänkin siitä, että milloin. Päivittäin joku menetti henkensä. Se oli ihan normaalia. Se saattoi johtua kriisitilanteesta tai sitten ruokapulasta. Olen jo itsekin joutunut kamppailemaan kuolemaa vastaan. Taistelin malariaa vastaan ja jos kovin moni ei tiedä taudin oireista, niin tosi harva selviää siitä ilman lääkettä, Walls sanoo. 

Nyrkkeilyn kautta vapaaottelijaksi kasvanut Walls ei päässyt helpollakaan uudessa kotimaassaan, etenkään alkuvuosina, kun hän kuumeisesti yritti sopeutua uuteen kotimaahan. Walls sai oman osansa muukalaisvihasta Lappeenrannassa.

– Välillä se meni todella fyysiseksi ja tappeluita oli. Sanallinen kiusaaminen oli kuitenkin kaikista pahin, koska sitä oli vaikea havaita. Sitä oli tosi helppo peittää, ja jotenkin minusta tuntuu, että opettajatkin olivat siinä osallisena, Walls kertoo.

Vapaaottelun kuninkuusluokkaan UFC:hen tähyävä Walls on mainio esimerkki vaikeudet selättäneestä turvapaikanhakijasta, jolle elämä hymyilee tällä hetkellä. Hänellä on selkeä viesti turvapaikanhakijoille, jotka kipuilevat etsiessään paikkaa suomalaisesta yhdyskunnasta.

– Tottukaa siihen, miten me elämme täällä ja nyt, sekä siihen minkä takia me elämme sillä tavalla täällä. Oma henkilökohtainen kokemus siitä, että miten olen itse päässyt integroitumaan tähän yhteiskuntaan, oli ensinnäkin se, että ei ollut vaihtoehtoa. Tajusin sitten myöhemmin, että rasismi on opittu asia. Kukaan ei kasva rasistiseksi. Se on opittu asia ja kasvatuksesta tullut. Se on jollain tavalla näytetty lapsille, että rasismi on hyväksyttävää, Walls sanoo.

Walls ottelee lauantaina Helsingin Kulttuuritalolla Cage 46:n ottelussa brasilialaista Denis Silvaa vastaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja