Jokaisen oma suu on viinin nauttimisen tärkein mittari. Ruoka ja viini kannattaa ensisijaisesti yhdistää oman maun mukaisesti. On kuitenkin joitain tapoja, jotka eivät ole perinteisen viinikäsityksen mukaan tyylikkäitä.

Jokaisen oma suu on viinin nauttimisen tärkein mittari. Ruoka ja viini kannattaa ensisijaisesti yhdistää oman maun mukaisesti. On kuitenkin joitain tapoja, jotka eivät ole perinteisen viinikäsityksen mukaan tyylikkäitä.

Viiniaterialla ei ole sopivaa tarjoilla snapseja. Periaatteessa edes suolasillin kanssa ei tulisi ottaa ruokaryyppyä, jos jatkossa pöytään tuodaan huippuviinejä. Tätä sääntöä rikotaan erityisen usein ruotsinlaivoilla.

Eri ruokalajien välillä tulisi pidättäytyä savukkeiden polttamisesta. Kokki on tehnyt kaikkensa, jotta ruoka maistuisi. Oma maku- ja muiden hajuaisti häiriintyvät, jos ei malteta odottaa avecin aikaa.

Suomalaisen kodin viinilasit ovat hämmästyttävän huonoja. Surkeimpia ovat mustalla tai muulla värillä koristellut jalat. Vain Elsassin ja Moselin perinnelasit voivat olla värillisiä. Yhtä surkea esitys on kallis, kaunis viinilasi, jonka suu avautuu ammolleen ja viinin kalliit aromit häipyvät samantien. Hyviä ja halpojakin laseja löytää itävaltalaisen Riedelin valikoimista. Myös ISO-standardilasi on hyvä.

Viinilasia pidetään kiinni jalasta eikä kuvusta. Muuten lasi lämpenee ja tulee rasvaiseksi. Lasissa olisi hyvä olla tarpeeksi pitkä varsi, jotta siitä tai kannasta saa luontevasti otteen.

Perisuomalainen miesten ruokailutapa on sellainen, jossa suu täytetään perunalla, kastilla ja leivällä, jonka jälkeen sinne kumotaan samaan syssyyn ruokajuoma. Viiniä ei nautita tällä tavoin. Suu on tyhjä ruuasta siinä vaiheessa, kun sinne kulautetaan juomaa.

Mikään ei ole niin inhottavaa kuin likainen suunkuva lasin reunassa. Tämän estää helposti, kun ennen viinikulausta pyyhkii suunsa servetillä.

Sikarit ovat herrojen ja nuorten miesten suosiossa. Ilman lupaa ei kuitenkaan pidä polttaa. Jos yksikin seurueesta karsastaa, herrasmies polttaa myöhemmin baarissa tai ulkona.

Hyvätapainen viini-ihminen ei työnnä omaa tietämystään joka paikkaan. Se alkaa ärsyttää. Narulla voi kuitenkin työntää: oma esimerkki tehoaa parhaiten.
(Teksti: Pekka Suorsa)