Mainos

7 elämänohjetta, joita et tahdo oppia liian myöhään

Nämä seitsemän neuvoa auttavat sinua suhtautumaan elämään eri perspektiivissä. Vielä ei ole liian myöhäistä muuttaa omaa elämänasennetta.

Oletko sinäkin joskus sortunut ajattelemaan “kunpa olisin tehnyt noin” tai “miksi en tehnyt tätä aiemmin”? Kuinka usein olet ajatellut, että "kunpa olisin tiennyt tämän nuorempana?"

Life Hack -sivusto listasi seitsemän elämänohjetta, jotka voivat auttaa muuttamaan omaa näkökulmaasi elämään. Vielä ei ole liian myöhäistä oppia näitä elämäntaitoja.

1. Ole läsnä, tässä ja nyt

Me käytämme aivan liian paljon aikaa menneiden vatvomiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun niin, että unohdamme elää tässä hetkessä. Nimittäin onnellisuus elää vain ja ainoastaan tässä hetkessä – mennyt on mennyttä, ja tuleva ei ole vielä täällä. Siksi juuri tämä hetki on tärkeä.

Mielellämme on tapana kiitää tuhatta ja sataa, ajatukset harhailevat – ja harvoin osaamme pysähtyä, ja elää tässä hetkessä.

Pysähdy, katsele ympärillesi, katso mitä ympärilläsi tapahtuu juuri nyt. Tiedosta, missä olet juuri nyt, mitä tunnet juuri nyt. Keskity hengittämiseen. Tehtyäsi näin voit huomata, kuinka mielesi avautuu, ja opit arvostamaan mitä sinulla on juuri nyt ja mitä juuri tässä hetkessä tapahtuu. Ja lopulta tunnet, ettei aika vain kiidä salakavalasti ohitsesi.

2. Älä elä elämääsi miettien, mitä sinun pitäisi tai mitä sinun ei pitäisi tehdä

Muiden ihmisten, kuten vaikkapa perheen tai jopa yhteiskunnan asettamat  odotukset saavat meidät tekemään päätöksiä ja luovat ajattelumalleja sen suhteen, mitä meidän pitäisi elämällämme tehdä: esimerkiksi “Minun pitäisi pyrkiä yliopistoon” tai “En voi tavoitella unelmiani, koska minun pitäisi hankkia tulevaisuuttani ajatellen hyvä työ, jotta ansaitsisin rahaa.”

Mieti, ovatko ”minun pitäisi” - ja ”minun ei pitäisi” -ajatuksesi sinun omiasi? Kenelle nämä vaatimukset oikein osoitat? Ainoa asia, mitä sinun kannattaa tehdä oman onnellisuutesi vuoksi, on elää elämääsi kuten itse haluat. Älä enää rajoita itse itseäsi muiden ihmisten odotusten mukaisesti. Tämä on sinun elämäsi – ei kenenkään muun.

3. Älä tee kärpäsestä härkästä

Oma mielemme voi olla pahin vihollisemme: se toimia meitä vastaan, jolloin kehitämme itse itsellemme pelkoja, jotka valtaavat salakavalasti ajattelumaailmamme. Meillä on myös tapana tehdä ongelmista suurempia, kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Kaikki on kuitenkin usein kiinni siitä, mistä perspektiivistä asioita oikein katsot.

Kuinka monesti oletkaan ajatellut jonkin asian olevan äärimmäisen mullistava tai peruuttamaton, mutta jo päivän, viikon tai kuukauden päästä oletkin unohtanut koko jutun? Niinpä. Se johtuu siitä, että mielemme ei kanna sellaisia huolia ja ongelmia mukanaan, jotka eivät ole todellisia.

Ensi kerran kun kohtaat vastoinkäymisen, mieti vaikuttaako se todella elämääsi päivän, viikon tai kuukauden päästä – tai vielä ensi vuonna? Huomaat, että useimmiten vastaus on kuin onkin ”ei”, joten älä tuhlaa aikaa ja enegiaa tekemällä kärpäsestä härkästä.

4. Kohtaa pelkosi

Meillä kaikilla on omat pelkomme – osalle niistä on syynsä, osa niistä on irrelevantteja. Mutta omia pelkoja kannattaa kohdata rohkeasti. Haasta itsesi. Mene rohkeasti mukavuusalueesi ulkopuolelle. Muista, että suuri osa peloista on vain mielikuvituksesi tuotetta: niitä ei todellisuudessa ole edes olemassa.

Kun tiedostat tämän, sinua aiemmin pelottaneiden asioiden kohtaaminen helpottuu huomattavasti.

Se tunne, kun onnistut kohtaamaan pahimmat pelkosi silmästä silmään, on erityisen palkitseva. Ja useimmiten nämä tilanteet eivät edes tunnu niin pelottavilta, kuin mitä luulit tai oletit niiden olevan. Ole rohkea, sinulla ei ole mitään menettävää.

5. Etene hitaasti, mutta varmasti

Etenkin nuorena meillä on tapana ajatella “kaikki heti mulle nyt”. Kaiken pitää tapahtua nopeasti: asetamme itse itsellemme tavoitteita, mutta turhaudumme alta aikayksikön, kun emme saa tai näe tuloksia heti. Nykypäivän hektisyys, nopeuden ja tehokkuuden arvostaminen ajavat meitä edelleen uskomaan, että myös unelmat, tavoitteet ja päämäärät tulisi saavuttaa pikimmiten.

Mutta menestyksen salaisuus piilee pienissä askelissa: hiljaa hyvä tulee. Pienet teot takaavat suurimmat muutokset. Tärkeintä tässä elämässä on oppia ja kasvaa ihmisenä – ja se ei onnistu kiirehtimällä.

Aseta itsellesi pieniä, saavutettavissa olevia tavoitteita, joiden avulla pyrit saavuttamaan suurempia unelmiasi. Kun tiedät olevasi oikealla tiellä, ei sen väliä kuinka kauan matka tuleekaan loppujen lopuksi kestämään.

6. Älä mieti, mitä muut sinusta ajattelevat

Me itse teemme usein olettamuksia siitä, mitä muut ajattelevat meistä ajattelevat – mutta maailma ei kuitenkaan pyöri sinun ympärilläsi.

Kaikkia ympärilläsi olevia ihmisiä mietityttävät omat ongelmat, huolet ja epävarmuudet, eivätkä he todellisuudessa kiinnitä niin paljon huomiota sinuun kuin mitä saatat olettaa. Joten lopeta huolehtimasta, mitä muut sinusta ajattelevat – tai vielä pahempaa: älä enää tee oletuksia, mitä muut saattavat ajatella sinusta.

7. Arvosta kaikkea, mitä sinulla on elämässäsi

Yksi elämän tärkeimmistä opetuksista on oppia arvostamaan itse elämää. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän arvostamme läheisiämme, kokemuksiamme, elämän karikoita ja omaisuuttamme.

Kiitollisuus ja arvostus ovat avaintekijöitä onnellisuuteen – ja mitä nopeammin omaksut tämän taidon jokapäiväisessä elämässäsi, sitä paremmin pystyt elämään hetkessä ja opit olemaan kiitollinen kaikesta elämässäsi. Opit arvostamaan jopa pieniäkin asioita: oli se sitten aamusuihku, luonto, ystävä, jolle voit kertoa kaiken, lemmikkisi tai tieto siitä, että jääkaapissasi on tällä hetkellä ruokaa.

Kiitollisuus on avain positiiviseen mielentilaan – ja tätä positiivisuutta vaalien elät onnellisen elämän.

Pysähdy ja tee rentouttava hengitysharjoitus:

0:49

Lähde: Life Hack

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.