5 tilannetta, kun seksin harrastaminen on todella huono idea

Vaikka seksi on yleisesti ottaen hyvä asia, on joitain tilanteita, kun siitä kannattaa pidättäytyä.

Yleensä luetellaan syitä, miksi seksiä pitäisi harrastaa: se lähentää parisuhdetta, tekee hyvää terveydelle ja onhan se hauskaa ajanvietettä!

Se harrastatko seksiä vai et, on tietysti täysin päätettävissäsi. Ja joissain tilanteissa pidättäytyminen petipuuhista on itse asiassa paras ratkaisu. Tässä on viisi tilannetta, jolloin housut kannattaa pitää jalassa ja odottaa parempaa seuraavaa kertaa.

1. Se sattuu

Seksi ei aina ole tajunnanräjäyttävää, varpaita kipristelevää vaakamamboa. Mutta sen ei etenkään pitäisi olla kivuliasta. Kivulias yhdyntä voi Mayo Clinicin mukaan johtua niin fyysisistä kuin psykologisistakin tekijoistä. Se voi johtua vaihdevuosiin liittyvästä kuivuudesta, synnytyksen jälkeisestä ärsytyksestä alapäässä tai muista ihon ongelmista.

Hyvä liukuvoide voi joskus olla ainoa asia, mitä tarvitset ongelman ratkaisuun, vinkkaa Prevention-sivuston haastattelema gynekologi Nicole Williams. Hän suosittelee silikonipohjaista liukastinta, joka ei kuivahda ja pysyy paremmin kuin vesi- tai öljypohjaiset tuotteet.

Jos liukuvoiteet eivät auta, kannattaa kääntyä gynekologin puoleen.

2. Jokin on vialla

Kutittaako? Polttaako? Turvottaako? Jos alapäässä on mitään näistä oireista, kannattaa seksistä pidättäytyä, kunnes oireet helpottavat. Pahimmassa tapauksessa kyse on sukupuolitaudista ja tartutat sen kumppaniisi. Monissa tapauksissa kyse on kuitenkin hiivatulehduksesta, ja vaikka todennäköisyys sen tartuttamiseen voi olla pieni, seksiä kannattaa silti välttää.

 – Hiivatulehdus aiheuttaa paljon polttavaa ja epämukavaa tunnetta seksin aikana, mikä vähän kuin tekee tyhjäksi seksin tarkoituksen, Williams sanoo.

Kun oireet helpottavat, voit jälleen harrastaa seksiä.

3. Sinulla on vatsaongelmia

Seksi on taatusti viimeisenä mielessäsi, jos olet ravannut pöntöllä koko päivän. Mutta vaikka mieli tekisikin hypätä vällyjen väliin, kaikki mahan ja suoliston toimintaan liittyvät ongelmat pitäisi ottaa varoitusmerkkinä. Williamsin mukaan suurin syy tähän on se, että seksin aikana penis saattaa osua myös peräaukon tietämille, jolloin mahdolliset vatsaongelmia aiheuttaneet bakteerit kulkeutuvat peniksen mukana aiheuttamaan virtastientulehduksen.

Kannattaa myös huomioida, ettei sängyssä peuhaaminen ainakaan rauhoita kiukuttelevaa vatsaa.

4. Ehkäisyvälineet uupuvat

Sukupuolitaudit eivät ole vain nuorten juttu, joten kondominkäytöstä kannattaa pitää huoli ainakin tuoreissa suhteissa.

5. Seksi on vain yksi pakollinen paha tehtävien asioiden listallasi

Imuroi, pese pyykit, harrasta seksiä... Jos seksielämäsi tuntuu enemmän pakkopullalta kuin hauskalta tavalta viettää aikaa, kannattaa pysähtyä ja arvioida tilanne uudelleen. Pitäisikö kokeilla jotain uutta? Jos jokaviikkoinen lähetyssaarnaaja-asento puuduttaa, kokeilkaa jotain erilaista. Jos käytte hommiin aina lauantain saunavuoron jälkeen, kokeilkaakin aamuseksiä sunnuntaina. Mutta jos mikään määrä uusia asentoja tai uusia aikatauluja ei riitä, eikä ajatus seksistä kumppanin kanssa miellytä, kannattaa harkita pariterapiaa.

 – Kyseessä on parisuhdeongelma, joka saattaa tarvita enemmän huomiota, Williams sanoo.

Apua seksivälineistä? Näitä asioita suomalaiset ostavat aikuisviihdekaupasta:

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja