5 ihmiskehon mysteeriä, joihin ei ole vielä löytynyt ratkaisua

Kykenetkö poimimaan paperin lattialta suullasi? 1:15

Vaikka vietämme koko elämämme kehomme kanssa, emme siltikään ole täysin perillä, miksi se on juuri kaltaisensa.

Kuinka taipuisa kroppasi on? Testaa vartalonhallintaasi kokeilemalla, pystytkö poimimaan paperin lattialta suullasi!

Sormenjälkien tarkoitus ei mitä todennäköisimmin alun alkujaan ole ollut henkilöllisyyden selvittäminen, eikä umpilisäkkeen merkitys aiheuttaa kipuja tulehtumalla.

Ihmiskehossa on lukuisia ominaisuuksia, joiden alkuperään tutkijoilla ei ole vedenpitävää selitystä. Listasimme viisi kummallista ihmiskehon mysteeriä.

1. Sormenjäljet

Tiedetään, että jokaisen ihmisen sormenjäljet ovat erilaiset, mutta sitä miksi meillä ylipäätään on sormenjäljet, ei tiede ole onnistunut aukottomasti selittämään.

Monta vuotta tiedemiehet luulivat sormenjälkien helpottavan asioihin tarttumista. Käsitys kumoutui, kun sormenjälkien ymmärrettiin itse asiassa heikentävän otteen tiukkuutta tarttumapintaa pienentämällä.

Sormenjälkien alkuperäistarkoitukseksi on myös ehdotettu helpompaa tarttumista märkiin tai karkeisiin pintoihin, sormien suojaamista ja kosketusherkkyyden kasvattamista. Kukaan ei kuitenkaan tiedä tarkalleen, miksi meillä on sormenjäljet.

2. Umpilisäke

Umpilisäke on 5–10 senttimetriä pitkä sormimainen uloke paksusuolen alkupäässä. Kehon umpikujan olemassaolo ei enää ole perusteltua, mutta osa tutkijoista uskoo, että aiemmin sillä on ollut virka eräänlaisena hyödyllisten suolistobakteerien turvapaikkana.

Teoriaa ei olla vielä osoitettu aukottomasti toteen, joten ainakin hetken saamme vielä ihmetellä, miksi ihmeessä ihmisellä on umpilisäke.

3. Kätisyys

Suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä, joiden vasemman käden motoriikka ei toimi ollenkaan toivotusti esimerkiksi kirjoittaessa. Vasenkätisellä vähemmistöllä sama tapahtuu, kun he joutuvat turvautumaan oikeaan käteensä. On myös ihmisiä, jotka käyttävät molempia käsiään.

Selvää syytä siihen, miksi valtaosa ihmisistä on oikeakätisiä, ei tiedetä. Se ei ole biologisessa mielessä mitenkään parempi vaihtoehto kuin vasenkätisyys. Evolutiivisesta näkökulmasta olisi itse asiassa järkevämpää, jos ihminen olisi molempikätinen.

4. Haukottelu

Oli kyseessä sitten väsymys tai kyllästyminen jokainen sitä joskus tekee – haukottelee. Tutkijat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen, mistä haukottelu johtuu. Selitykseksi on tarjottu esimerkiksi happivajetta, mutta toisaalta myös sikiöt haukottelevat, vaikka kohdussa ei ole happea.

Toinen selitys haukottelulle on aivojen pitäminen viileinä: univaje tai tylsyys voivat nostaa aivojen lämpötilaa, johon haukottelu vastaisi niiden viilentämisellä.

Kolmannet haukottelua tutkineet ovat sitä mieltä, että kyseessä on opittu tapa – joka tutkitusti tarttuu ihmisestä toiseen.

5. Unien näkeminen

Ihminen viettää liki kolmanneksen elämästään unten mailla, mutta unien näkemisen syytä ei vielä tiedetä. Se ei ole estänyt tiedemiehiä spekuloimasta asialla.

Yksi teoria on, että unen aikana ihmisaivot käsittelevät kaiken päivän aikana keräämänsä informaation ja säilövät oleellisimmat asiat muistiin.

Toisen teorian mukaan, että unet peilaavat tunteitamme ja alitajuntaamme. Unien ja varsinkin painajaisten näkemistä on ehdotettu myös evoluution keinoksi valmistaa meitä vaaratilanteisiin.

***


Lue myös:

    Uusimmat