5.11.2003 Hirvenlihapullat ja karpalokiisseli

Lihapullat ovat monen lempiherkkua ja nimenomaan oman äidin tekemät! Finfood Lihatiedotuksen julkaisema "Mun lempiruoka on lihapulla" -kirja kertoo lapsentajuisesti lihan alkuperästä ja lihatuotteiden valmistuksesta. Esikouluikäisille tarkoitetun kirjasen voi tilata netin kautta osoitteessa www.finfood.fi/liha Pehmytkantisessa kirjassa on 28 sivua ja sen hinta on 4,80 euroa, joka sisältää sekä postitus- ja käsittelykulut. Lihapullia voi tehdä hyvin monella lailla, jatkeaineksi ja pehmentäjäksi sopivat korppujauhot, vaalea leipä, kaurahiutaleet, kypsä tai raakaperuna, viljapihviaines ym. ja nesteeksi vesi, maito, kerma, vichy, kasvis- tai muu liemi, ranskankerma tai kermaviili. Mausteita ja yrttejä jokainen voi lisätä makunsa mukaan. Sitovana aineena toimii muna, perunajauhot tai kypsät soijajauhot.

Hirvenlihapullat

500 g hirven jauhelihaa tai vähärasvaista naudan jauhelihaa
2 raakaa perunaa tai n. 1,5 dl pakastemuusiainesta
1 keskikokoinen sipuli
tilkka öljyä
1 muna
6-10 katajanmarjaa
1 tl suolaa
musta- tai valkopippuria
paistamiseen tilkka öljyä ja nokare voita tai voimariinia tai juoksevaa margariinia
1. Kuori ja hienonna sipuli ja pehmitä se öljytilkassa mikrossa tai pannulla. Jos lapset eivät pidä sipulista, "jekuta" ja hienonna kypsät sipulit sauvasekoittimella tai vastaavalla.
2. Kuori perunat ja raasta ne lihan joukkooon kulhoon. Murskaa katajanmarjat.
3. Lisää jäähtynyt sipuli ja muut aineet kulhoon ja sekoita hyvin.
4. Pyörittele kostutetuin käsin murekemassasta lihapullia ja nosta ne leivinpaperilla päällystetyn työlaudan päälle.
5. Paista lihapyörykät kahdessa erässä. Kääntele pyöryköitä aluksi lastalla ja pyörittele sen jälkeen pannua ravistamalla. Älä käytä liian korkeaa lämpöä, jotta pyörykät ehtivät kypsyä myös sisältä. Voit jälkikypsentää lihapullat myös uunissa tai kypsentää ne kokonan uunissa (225 asteessa 10-15 min.) Huuhdo tai pyyhi pannu kypsennyksen välissä. Näin valmistetuissa hirvilihapullissa maistuu hirvenliha. Voit valmistaa lihapyörykät myös käyttämällä 1/3 rasvaista porsaanjauhelihaa ja 2/3 hirvenjauhelihaa. Hirven maku miedontuu myös, kun käytät 1 dl korppujauhoja tai 2 vaaleaaleipäviipaletta + 2 dl kermaa. Tarjoa hirvipyörykät esim. perunasoseen ja kaali-porkkanaraasteen ja sienisäilykkeen tai sienikastikkeen kera.

Karpalokiisseli

2 dl karpaloita
4 dl vettä
n. 1 dl sokeria
2,5 - 3 rkl perunajauhoja
n. 0,5 dl karpaloita
1. Surauta karpalot hienoksi soseeksi sauvasekoittimella tai vastaavalla.
2. Lisää joukkoon vesi ja sokeri. Maista makeus ja väkevyys lisää tarvittaessa jompaa kumpaa. Sekoita joukkoon myös perunajauhot.
3. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna pulpahtaa muutaman kerran. Sekoita joukkoon kokonaiset karpalot. Kaada laakean kulhoon. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi. Tarjoa haaleana kevytranskankerma- tai jäätelönokareen kanssa. Voit valmistaa kiisselin myös sopivaan voimakkuuteen laimennetusta karpalomehusta.



Lue myös:

    Uusimmat