45 minuuttia: Näin paljon avaruusmatka maksaa

Avaruuteen pääsee tällä hetkellä 250 000 dollarilla.  Matka pitää maksaa kerralla. Tällä hetkellä paikan saa vuoronumerolle 770.

Suomessa avaruusmatkoja myyvän matkatoimisto Arean viestintäpäällikkö Tuulia Taipaleen mukaan kolme suomalaista miestä on lunastanut paikanVirgin Galacticin lennolle.

– Lentojen tarkkaa päivämäärää ei ole vielä julkistettu, mutta avaruusturisti saa tiedon tarkasta päivästä 100 päivää ennen h-hetkeä. Avaruuslentoa edeltää kolmen-neljän päivän koulutus avaruuskeskuksessa Spacesport Americassa Mojaven autiomaassa Yhdysvalloissa. Avaruusraketti on tällä hetkellä testivaiheessa, mutta ensimmäinen onnistunut matka sillä tehtiin jo vuonna 2004, toteaa Taipale.

Ensimmäiset matka vuoden sisällä

Ensimmäisenä suomalaisena matkansa varasi jo lähes neljä vuotta sitten Vesa Heilala, joka otti suurimman osan matkarahoista pankkilainana.  Hän kertoo hankkeesta nettisivuillaan. 

– Uskon, että pääsen avaruuteen jo reilun vuoden päästä. On aivan varmaa, että matka toteutuu, koska Virgin Galacticin omistaja Richard Branson lähtee ensimmäisellä lennolla kahden lapsensa kanssa avaruuteen. Bransonilla on myös niin rikas että, hankkeen toteutus ei jää rahasta kiinni, vakuuttaa Heilala.

Heilala kertoo, että avaruusmatkan varanneille ei ole erityisiä vaatimuksia fyysisestä kunnosta.

Arean mukaan ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat innostuneempia matkoista kuin suomalaiset.

– Esimerkiksi ruotsalaisia on jo yksistään lähdössä parikymmentä.  Suurin osa on miehiä ja vain kolmas osa on naisia. Virginillä on ollut tarjoushintaisia matkoja miljoonalla dollarilla on saanut koko raketin ja sen kuusipaikkaa itselleen. Matkaan on lähdössä myös perheitä.  Testilennot ovat sujuneet hyvin.  NBC tulee lähettämään ensimmäisen lennon suorana, kertoo Taipale.

Heilalan mukaan jo tänä vuonna arvioidaan, että testilento ulottuu jo haluttuun 100 kilometriin. Taipaleen mukaan jo nyt on onnistuttu rikkomaan äänennopeus. Molemmat ovat vakuuttuneita siitä, että ensimmäinen matka toteutuu lähiaikoina.

45 minuuttia -ohjelmassa laaja kuvareportaasi avaruusturismista ja keskiviikkona 20. marraskuuta kello 20.05 Vesa Heilalan harvinaiset videot painottomuuslennolta ja g-voimalaitteesta, joilla simuloidaan tulevaa avaruusmatkaa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja