45–49-vuotiaat hakeutuneet heikosti koronarokotuksiin Helsingissä – ilmiö huolettaa: "Temppuja ja keinoja varmasti kokeillaan"

8:07
Tämä on Suomen korona- ja rokotustilanne Suomessa juuri nyt. HUSin Asko Järvinen kertoi viimeisimmät tiedot suorassa lähetyksessä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Asko Järvisen mukaan eri ikäluokkien koronarokotuskattavuus pyritään saamaan vaaditulle tasolle vaikka sitten erilaisia temppuja kokeilemalla.

45–49-vuotiaat ovat Helsingissä hakeutuneet koronavirusrokotuksiin sen verran nihkeästi, että pääkaupungissa harkitaan Helsingin Sanomien mukaan jo koronarokotuksiin kutsumista. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen tunnistaa 45–49-vuotiaiden rokotusten hitaan etenemisen Helsingissä. 

– Toivon, että tämä on sitä, ettei ole vielä osattu aavistaa, että on oma vuoro tulossa rokotuksiin. Rokotukset ovat menneet sen verran nopeasti eteenpäin, Järvinen sanoo. 

– Nyt kun siitä on puhuttu, niin toivottavasti tulee piikki rokotuksiin hakeutumisessa, Järvinen jatkaa. 

Rokotusten eteneminen jonkin verran eri tahdissa kunnittain vaikeuttaa Järvisen mukaan asiasta tiedottamista. 

– Pääasia olisi, että ihmiset olisivat tietoisia ja seuraisivat tiedotusvälineitä, että tietäisivät milloin omalla alueella oman ikäryhmän rokotukset alkavat. 

Järvinen ei pidä mahdottomana esimerkiksi tekstiviestikampanjaa, jolla ihmisiä hätyyteltäisiin hakeutumaan koronarokotukseen.

– Kaikenlaisia voi sanoa temppuja ja keinoja varmasti kokeillaan. 

THL:n mukaan Suomessa ensimmäisen koronarokotteen on saanut 37,8 prosenttia väestöstä. Ensimmäisen pistoksen 60-vuotiaista ja sitä vanhemmista on saanut yli 70 prosenttia. 70 prosentin rokotekattavuutta pidetään yleisesti laumaimmuniteetin kannalta kriittisenä lukuna. 

Yli viisikymmentävuotiaistakin yli puolet on saanut ensimmäisen rokotteen, THL kertoo. Sen sijaan Helsingin 45–49-vuotiaista vain noin 40 prosenttia on HS:n mukaan ottanut ensimmäisen pistoksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja