430 miljoonan verotuloista puhkesi raju kiista – "Olet verovälttelijä, jos ostat drinkin ruotsinlaivalla"

Onko yritysverotus uudistamisen tarpeessa? 9:44
Juhana Vartiainen hyökkäsi Uutisaamun haastattelussa rajusti Finnwatchin verovälttelykampanjaa vastaan. Katso koko haastattelu videolta.

Finnwatchin kampanja satojen miljoonien verotulojen valumisen estämiseksi Suomesta ei saa vastakaikua talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiaiselta, joka tyrmää koko harmaan alueen olemassaolon.

Yritystoiminnan vastuullisuutta ja globaaleja vaikutuksia tutkivan yhdistyksen Finnwatchin mukaan Suomi menettää joka vuosi 430 miljoonaa euroa verotuloja verovälttelyn seurauksena.

Veroasiantuntija Saara Hietanen Finnwatchista kertoo, että tilanne on seurausta niin sanotusta aggressiivisesta verosuunnittelusta. 

– Käytetään hyväksi verolainsäädännön tai valtioiden välisten verosopimusten aukkoja, ja pyritään saavuttamaan matalampi verotuksen taso. Tavallaan tämä on laillista, mutta sen taustahengen ja ajatuksen vastaista, Hietanen sanoo.

Finnwatchin kampanja on herättänyt huomiota Twitterissä.

Voitot kotiutetaan halpaveromaista

Yleinen tapa välttää veroja on liiketoiminnan voittojen siirto maahan, jossa verotus on matalammalla tasolla.

– Mikä tässä on ongelmallista on se, että lainsäädäntö, joka mahdollistaa verovälttelyn, laittaa kansalaisia ja yrityksiä epätasa-arvoiseen asemaan. Kaikille nämä järjestelyt eivät ole mahdollisia. Toiset pystyvät järjestelemään ja saavuttamaan verotuksillen aseman, jollaista muut eivät pysty saavuttamaan, Hietanen sanoo.

Kampanja kuumentaa osaa yrittäjistä

Osa yrittäjistä on raivostunut verovälttelykritiikistä. He kokevat, että heitä syytetään asiasta, joka on täysin laillista, ja näin ollen oikein.

Kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen ei ymmärrä lainkaan laillisen toiminnan kritiikkiä.

– Minusta heidän (Finnwatchin verovälttelyn vastainen) kampanjansa ja terminsä verovälttely ovat aika ala-arvoisia. Jos halutaan enemmän verotuloja, ja sitä voivat jotkut ihan perustellusti haluta, silloin pitää muuttaa lakeja. On täysin ala-arvoista eettisesti ja poliittisesti tehotonta ruveta syyttävään sävyyn puhumaan sellaisista yrityksistä tai ihmisistä, jotka toimivat täysin lain puitteissa.

Vartiainen: Ei ole mitään harmaata aluetta

Vartiainen ei näe aggressiivista verosuunnittelua laillisen ja laittoman toiminnan väliin jäävänä “harmaana alueena”.

– Ei ole mitään harmaata aluetta. On vain laillinen alue ja laiton toiminta. Jos halutaan lisää verotuloja, niin pitää muuttaa verolakeja ja tehdä kansainvälistä yhteistyötä veropohjan tiivistämiseksi, mitä tehdään (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) OECD:n piirissä koko ajan.

– Verovälttely ei ole hyvin määritelty termi. Olet verovälttelijä, jos ostat drinkin ruotsinlaivalla. Oletko silloin verovälttelijä? Olet ilmeisesti.

Piikki Marinin hallitukselle

Vartiainen ei koe, että Finnwatchin kampanjan verovälttelykärki tai joidenkin veronmaksajien tapa suosia pääomatuloja ansiotulojen kustannuksella olisivat niitä ensimmäisiä asioita, joihin tulisi puuttua lakimuutoksin.

–Suomen verojärjestelmän kenties suurin ongelma on kuitenkin kielteisissä kannustinvaikutuksissa joita sillä on työntekoon. Yritysverotuksessa on ongelmia, joihin hekin kampanjassaan viittaavat. Niitä päähallituspuolue (sdp) on luvannut muuttaa, mutta mitään ei ole kuulunut.

Lue myös:

    Uusimmat