40 ihmistä kuollut "barbaarimaisessa" hoidossa Britanniassa – "Kehityshäiriöistä kärsivien laitoksissa kuolee ihmisiä, osa täysin selittämättömästi"

Ainakin 40 vaikeista oppimisvaikeuksista kärsivää tai autistista henkilöä on kuollut Britanniassa "barbaarimaisessa" laitoshoidossa, uutisoi Sky News. Hallitus on luvannut sulkea kyseisiä laitoksia jo vuodesta 2015 lähtien.

Video: Autistista poikaa raahattiin väkisin lattiaa pitkin koulussa Yhdysvalloissa:

Autistista poikaa raahattiin väkisin lattiaa pitkin koulussa 1:33

Sky Newsin mukaan menehtyneistä yhdeksän oli alle 35-vuotiaita. Menehtyneet henkilöt olivat hoidettavina laitoksissa, joissa hoidon tulisi olla lyhytaikaista ja kestää korkeintaan puolitoista vuotta. Useissa tapauksissa hoidon kesto kuitenkin venyy yli viiden vuoden.

Sky Newsin tutkimusten mukaan eräs henkilö vietti kaukana lähiomaisistaan sijaitsevassa laitoksessa jopa 18 vuotta. Omaisten mukaan hoidon pitkittymisellä oli vakavia seurauksia nuorelle miehelle, ja se myös tuhosi heidän perheensä.

Tavoitteet eivät täyty

Britanniassa on lisätty mielenterveysongelmien hoitoon suunnattua budjettia, ja hallituksen tavoitteena on ollut luopua ristiriitaisista hoitolaitoksista. Niiden sulkeminen on kuitenkin vaiheessa. Nyt hallitus on luvannut vähentää hoitopaikkojen määrää kyseisissä laitoksissa puolella ensi maaliskuuhun mennessä.

Sky News ennakoi, ettei nykyinenkään tavoite toteudu. Tilastojen perusteella laitoksissa pidettävien henkilöiden määrä ei ole juuri vähentynyt viimeisen kolmen vuoden aikana.

Laitoksilla on kyseenalainen maine, koska niissä käytetään potilaisiin kovia hillintäkeinoja kuten lääkitystä, eristämistä ja fyysisiä otteita. Näiden menetelmien käyttö on Sky Newsin mukaan lisääntynyt viimeisen kahden vuoden aikana.

Laitosten sulkemista tarkastelleen Sir Stephen Bubbin mielestä hallituksen kykenemättömyys toimia nopeammin vaarantaa ihmishenkiä.

– Laitoksissa kuolee ihmisiä, osa täysin selittämättömästi, Bubb toteaa.

– Ajatus siitä, että tällä vuosisadalla lukitaan ihmisiä ja käytetään fyysisiä hillintäkeinoja, on ällöttävä ja barbaarinen. Sitä ei pidä hyväksyä, vaan se täytyy kieltää lailla.

Lue myös:

    Uusimmat