4-vuotiaan siperialaistytön uskomaton tarina – vaelsi läpi susien asuttaman alueen auttaakseen sairasta isoäitiään

Saglana Salchakin teko kerää ylistystä paikallisilta, mutta tapauksen johdosta tytön äiti on kohdannut syytteet laiminlyönnistä. 

Neljävuotias Saglana Salchaks on asunut isovanhempiensa kanssa heidän syrjäisellä maatilalla. Eräänä aamuna helmikuussa Saglana havaitsi 60-vuotiaassa isoäidissään jotain erikoista – isoäiti ei liikkunut lainkaan. Urhea pikkutyttö keskusteli tilanteesta sokean isoisänsä kanssa, ja päätti lähteä hakemaan apua isoäidilleen, käy ilmi The Guardianin jutusta.

Yhteydet maatilalle ovat olemattomat, eikä asukkailla ole käytössään internetiä tai puhelinta. Lähin kylä sijaitsee reilun 19 kilometrin päässä ja lähimmät naapurit asuvat useamman kilometrin päässä Saglanan isovanhempien kotoa, kertoo The Guardian.

Tytöltä kesti useita tunteja taittaa noin reilu kahdeksan kilometrin matka naapuriin hyytävässä – 34 asteen pakkasessa. Mukana tytöllä oli vain aski tulitikkuja sen varalta, että hänen pitäisi sytyttää tuli kesken vaarallisen matkan.

The Komsomolskaya Pravda -lehden haastatteleman pelastus- ja etsintäryhmän johtaja Semyon Rubtsovin mukaan alueella on runsaasti susia, jotka muun muassa käyvät karjan kimppuun. Lehden haastattelun mukaan Rubtsov arvioi, että myös Saglanalle olisi voisi käydä sama kohtalo pimeydessä.

The Guardianin tietojen mukaan reilun kahdeksan kilometrin taivalluksen jälkeen Saglana melkein ohitti naapureiden talon. Naapurit kuitenkin huomasivat pakkasessa vaeltaneen tytön, ja hälyttivät paikalle lääkintähenkilökuntaa. Tytön havaittiin olevan kunnossa, mutta työn isoäiti oli ehtinyt kuolla sydänkohtaukseen, kun lääkintähenkilökunta ja Saglana pääsivät myöhemmin takaisin.

Saglana on kertonut paikalliselle The Komsomolskaya Pravda -lehdelle, ettei pelännyt kulkea yksin paukkupakkasessa, mutta myönsi olleensa kylmissään ja nälissään matkan aikana.

Paikallinen media hehkuttaa

Paikallinen media on ylistänyt Saglanaa sankarina tytön äidin kohdatessa samaan aikaan syytteet tytön heitteille jätöstä. Tytön äiti ja isäpuoli eivät asu Saglanan kanssa, vaan huolehtivat perheen hevosista toisaalla samalla alueella. 

– Hän tiesi, että isovanhemmat eivät pysty huolehtimaan lapsen turvallisuudesta, Tuvan oikeudellisten asioiden komitea on linjannut tiedotteessaan. 

Tapahtuman jälkeen 5-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Saglana on eri lähteiden mukaan tällä hetkellä sijoitettuna sosiaalikeskukseen. 

Kaikki eivät ole The Guardianin mukaan yksimielisiä siitä, kenet pitäisi tapauksen johdosta tuomita. 

Paikallinen aktivisti ja toimittaja Sayana Mongush on ollut järkyttynyt, ettei Saglanan isovanhemmilla ole internetin tai puhelimen välityksellä yhteyttä ulkomaailmaan.

Hän muistuttaa The Guardianin haastattelussa, että Tuvalta lähtöisin oleva Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on aiemmin kampanjounut alueen arkeologisten kaivausten edistämiseksi. 

– Jopa Neuvostoliiton aikana Tuvan poromiehillä oli käytössään radiopuhelimet. On käsittämätöntä, että 2010-luvulla 4-vuotiaan lapsen täytyy tehdä tällainen matka, koska yhteyksiä ei ole. Tämä ei ole lapsen äidin syytä, vaan hallinnon aiheuttama ongelma. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja