4.9.2002 Tattarisämpylät ja kasvis/hapankaalipiirakka

Vieraana ravitsemusneuvoja Marjo Jokinen Suomen Keliakailiitosta kertomassa miten leipominen onnitusuu kun jauhoissa ei ole sitkoa eli gluteenittomilla jauhoilla. Ohjeet kirjasta juuri ilmestyneestä kirjasta: Herkuttelu sallittu, Gluteeniton keittokirja; Marjo jokinen, Leila Kekkonen ja Elina Voutilainen

Tattarisämpylät


5 dl vettä
50 g hiivaa
1 muna
0,5 tl suolaa
2 dl tattarihiutaleita
1 rkl sokerijuurikashiutaleita tai pellavansiemenrouhetta
4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
50 g margariinia tai noin 0,5 dl juoksevaa margariinia

maitoa

tattarihiutaleita

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon sähkövatkaimen avulla muna, kuivat aineet ja sulatettu margariini.
2. Nostele lusikalla nokareita leivinpaperin päälle pellille. Taputtele sämpylöiksi jauhotetuin käsin.
3. Kohota sämpylät hyvin.
4. Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle tattarihiutaleita.
5. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Sämpylät ovat parhaimmillan tuoreina. Ne voi myös pakastaa.

Kasvis/hapankaalipiirakka

1,5 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl tattarijauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 keitettyä perunaa survottuna
75 g margariinia
1 dl vettä

4 dl hapankaalia tai esikypsennettyjä kasviksia (sipulia, kaalia, kesäkurpitsaa, juureksia, porkkanaa tms)
2 dl juustoraastetta
1 tl viherpippuria
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
3 munaa
1 dl kermaviiliä
2 dl ruokakermaa

1. Valmista pohja: Sekoita kuivien aineiden joukkoon survotut perunat ja nypi seokseen margariini. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi.
2. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 27 cm).
3. Sekoita täytteen ainekset ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja kaada vuokaan.
4. Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat