Tällä kertaa Soppamies on apujoukkoineen järjestämässä Sirpa ja Teemu Selänteen tupaantuliaisjuhlia Kirkkonummella. Apuna juhlien valmisteluissa oli Kaikilla Mausteilla Catering Oy. Tarjolla oli erilaisia makukokonaisuuksia, joista tähdellä merkityistä löytyy ohje alapuolelta.
MODERNI SUOMALAINEN KEITTIÖ:
Lohipastrami, krassisalaatti *
Jokirapuskagentoast, ruohosipuli-rucolamix *
Sinapinsiemensilakkaa, mallasleipäkrutonkeja *
Moderni muikku”kukko”, vihreä sinappikastike *
Salviavoissa haudutettua vasikanpaistia, piparjuurikastike
Mummonkurkkua
Kotijuustoa ja varhaisporkkanacreme *
Salaatti varhaisjuureksista
AMERICAN BBQ:
Possun ribs
Minimarmoristeak
Kanaquesadilla, cheddarkastike*
Varhaisperunavartaat
Caesarsalaatti
Kirsikkatomaatti-punasipulisalaatti
SUSHIBAARI Á LA KIMMO JYLHÄ
Sushiohjeita ja Ribsohjeita löydät Soppamiehen aiemmasta jaksosta.
KAKKULAJITELMA Á LA KAKKUGALLERIA
Lohipastrami, krassisalaatti
(6 pax)
- 600 g lohifilettä, ruodoton
- 6 rkl merisuolaa
- hienoksi rouhittua rosepippuria ja viherpippuria
- jeera, jauhettu juustokumina
File leikataan nahasta (ei nahkaa myöten, näin ei tule ruskea osa mukaan). Fileestä leikataan pituussuuntaan 4cm leveää tankoa. Suolaa fileet ( noin kaksi tuntia ). Poista jäljelle jäänyt suola. Hiillosta lohitangot. Levitä pitkä tuorekelmu työtasolle. Sekoita mausteet. Ripottele kelmulle hieman mausteita.
Aseta lohitanko mausteen päälle ja lisää maustetta myös lohen päälle. Kieritä kelmu lohen ympärille.(tulee tiukka pyöreä rulla) Taita päistä jäävän kelmun keskustaa kohti ja lukitsee maalarinteipillä. Anna maustua useamman tunnin ajan. Poista kelmu, leikkaa 1cm paloja ja aseta tarjolle.
Krassisalaatti:
2 rasiaa vesikrassimix (eri värejä krassia)
sitruunavinegrette:
- 1dl sitruunamehua
- 2dl oliiviöljyä,
- suolaa, vähän sokeria, jauhettua valkopippuria
Sekoita.Marinoi krassi sitrusvinellä,laita lohen kanssa vadille.
Jokirapuskagentoast, ruohosipuli-rucolamix
(6 pax)
- 6 siivua paahtoleipää
- 120 g jokirapua
- 3 rkl hienoa suolaa
- 1 kananmuna
- 1 punasipulia
- pari oksaa tilliä
- 1/2 punainen chili
- 1 kynsi valkosipulia
- 10 g raastettua piparjuurta
- 50 g majoneesia
- 1 tl valkopippuria
Stanssaa paahtoleivästä pyöreää kiekkoa tai kolmioita. Paista voissa leipiin kevyt väri. Suolaa jokiravut, tunti pari. Purista ravuista ylimääräinen neste. Hakkaa ravut, 9min keit.muna ja muut ainekset. Lisää majoneesi sekoita tasaiseksi massaksi. Laita massa leipien päälle tasaisesti ja korista.
Ruohosipuli-rucolamix:
Leikkaa ruohosipuli 2 cm mittaiseksi. Leikkaa rucolasta pituussuuntaan ohutta strimlaa.
Sinapinsiemensilakkaa, mallasleipäkrutonkeja
- 300 g nahatonta silakkafilettä
- 0,5 l vettä
- 0,5 l väkiviinaetikka
- 2 rkl suolaa
- 2 rkl sokeria
- 100 g dijon ryynisinappia
- 1 dl oliiviöljyä
- 2 rkl sinapinsiemeniä
- 1 rkl valkoviinietikka a
- pari oksaa tilliä
- sokeria, suolaa ja valkopippuria tarpeen vaatiessa
- rosalanlimppu
- 1 dl voisulaa
Kypsytä silakka etikkaliemessä (liemen ainekset vain sekaisin ja silakan kylkeen) noin pari tuntia, kääntele välillä silakoita(kypsyy tasaisemmin). Valmista kastike. Mittaa ainekset ja sekoita. Maista :) lisää makuja tarpeen vaatiessa. Valuta silakat. Lisää kastike. Leikkaa leivästä pientä kuutiota. Voisulaa kylkeen ja paahda uunissa 180c. Muista seurailla ettei pala. Leipä on valmis kun se on rapea.
Moderni muikku"kukko" , vihreä sinappikastike
- Pakastettu ruistaikinalevy
- 500 g muikkua, päätöntä
- 100 g pekonia
- 1 sipuli
- 1/2 punttia tilliä
- valkopippuria
- 2 rkl hienoa suolaa
- 1pnt rakuunaa
- 50 g dijonsinaappia
- 50 g oliiviöljyä
- 3 rkl sitruunanmehua
- 1 tl valkopippuria
- 1 rkl hunajaa
- suolaa
Huuhdo muikut kylmällä vedellä. Suolaa muikut (3 tuntia). Hakkaa pekoni ja sipuli hienoksi. Freesaa kevyesti, mausta.Hienonna tilli. Sekoita kaikki. Kaulitse ruistaikinalevy.
Nosta levy vuokaan, pekoni-muikku keskelle, painele tasaiseksi. Käännä taikinaa kanneksi muikkujen päälle. (ei saa peittyä kokonaan) 225c n.30 min. jäähdytä ja leikkaa 2 cm paloja. Vihreä sinappikastike: oliiviöljy ja rakuuna porataan tasaiseksi. Lisää muut ainekset. Sekoita ja maistele.
Kotijuustoa ja varhaisporkkanacreme
(pax 6)
- 250 g ingman tuorejuustoa
- Leikkaa kerran pituus suuntaan ja
- mieluisia viipaleita poikittain.
- 1 plo porkkanamehua
- 2 dl ranskankermaa (ehdottomasti valio)
- 3 rkl sitruunanmehua
- suolaa
- valkopippuria
- 1 nippu varhaisporkkana
Keitä porkkanamehu, niin että jää vain siirappi pohjalle n.1/2dl. Vatkaa ranskankerma ja lisää siihen kaikki ainekset. Ryöppää porkkana suola,sokeri liemessä. Älä kypsytä liikaa, riittää kun kuori alkaa irrota. Jäähdytä kylmässä vedessä. Vedä kuoret pois. Leikkaa vinoon pientä palaa. Laita juustot vadille jonoon, creme koristeeksi, porkkapalat myös. Lopuksi juustojen väleihin vinoon leikattua kevätsipulia
Kanaquesadilla
(pax 6)
- Kolme kananrintaa
- varsiselleri
- kevätsipulia
- 50 g herkkusientä
- 10 g jalopenoa
- 1kynsi valkosipulia
- 200 g cheddarjuustoa
- 1dl kermaa
- suolaa ja mustapippuria
- 6 kpl tortillan pohjia
Paista kanasta pinta kiinni. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsytä uunissa kypsäksi ( hakattu valkosipulin kynsi kyytipojaksi). Ryöppää viipaloitu varsiselleri ja neulapapu.(eri kypsytysajat) Freesaa viipaloitu herkkusieni. Viipaloi jäähtynyt kananrinta ohueksi.
Sulata cheddarjuusto vatkaten kermaan. Lisää viipaloidut ainekset kastikkeeseen. Huom.paksu täyte! Laita 3 tortillaan päälle täytettä ja loput tortillat päälle kanneksi. Paina kevyesti tortilla tasaiseksi. Ota grillissä kevyt väri pintaan, niin että täyte on myös lämmin. Leikkaan neljään osaan ja tarjoa.