Kalan grillaaminen grilliritilällä vaatii tarkkuutta. Suomusta kala, mutta jätä nahka päälle ja grillaa vain toiselta puolelta. Sipaise kalan pinta öljyllä tarttumisen estämiseksi. Kalafileet kypsyvät hyvin nopeasti, joten älä ylikypsennä etteivät ne hajoa ja kuivu. Parila- tai vuolukivilevy ja muurinpohjapannu helpottavat kalan kypsennystä grillissä olipa käytössä kaasu, hiili- tai sähkögrilli. Kaksinkertaisessa alumiinifolio- tai alumiinifolio-leivinpaperipaketissa kala kypsyy meheväksi yksinään tai kasvisten kanssa. Muista öljytä myös folio tai leivinpaperi. Grillattavaksi ja pariloitavaksi sopii kirjolohi, lohi, siika, ahven, kuha ym. kalat fileinä, paloina ja pienemmät kalat kuten siika, ahven ja kuha myös kokonaisina. Voit marinoida kalan ennen kypsennystä tai maustaa sen vasta kypsennyksen jälkeen.
Terijakisoijamarinari
kirjolohta tai lohta noin 1 cm:n viipaleina (100-150 g/ruokailija)
terijakisoijakastiketta
1. Nosta kalaviipaleet lautaselle, pirskota päälle terijakisoijakastiketta. Kääntele palat ja pirskota myös toiselle puolelle. Anna marinoitua kymmenisen minuuttia tai parikin tuntia.
2. Sipaise kalan pintaan vähän öljyä tarttumisen estämiseksi ja pariloi tai paista vajaa minuutti kummaltakin puolelta. Kala kypsyy hetkessä, joten älä kypsennä liikaa. Voit tehdä viipaleista myös paksumpia, silloin kypsentäminen vie vähän pidemmän aikaa. Kala saa jäädä sisältä läpikuultavaksi.
3. Jätä osa kalaviipaleista marinoimatta ja sipaise pintaan vain öljyä ennen pariloimista. Kaikki lapset eivät esim. pidä marinadin mausta kalassa. Kalaviipaleet maistuvat kuumina esim. uusien perunoiden, höyrytettyjen fenkoliviipaleiden, melonisalsan tai/ja kastikkeiden kanssa.
Melonisalsa
4 dl pieneksi kuutioitua melonia (oranssia ja vihertävää)
1 dl silputtua nippusipulia
noin 0,5 dl sitruunamehua
pala tuoretta chiliä tai vähän chilijauhetta
2-3 rkl silputtua tuoretta korianteria
ripaus suolaa
1. Poista melonista siemenet ja kuori ja kuutioi hedelmäliha pieneksi. Jos saat esim. vain oranssai melonia, korvaa vihertävä meloni kurkkukuutioilla.
2. Leikkaa 1-2 sipulia varsineen silpuksi ja hienonna tuore korianteri. Korianteri on aika vahvanmakuinen, lisää sitä aluksi varovasti ja lopun voit lisätä vasta juuri ennen tarjoilua maistamisen jälkeen.
3. Poista chilistä siemenet ja silppua se pieneksi. (muista pestä kädet hyvin ja varoa koskettamasta silmiä tai suunseutua).
4. Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja anna maustua mielellään parikin tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Melonisalsa sopii hyvin niin kalan kuin broilerinkin lisäkkeeksi.
Hummerikastike
2 dl kermaviiliä
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl hummerifondia
1 tl mustapippuria
hienonnettua tilliä
1. Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään ja anna maustua 1-2 tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Kastike sopii niin pariloidun, paistetun kuin keitetynkin kalan tai kalamurekkeen seuraksi.
Kermaviilistä, jogurtista ja ransakankermasta saat hyviä kastikkeita kesäkeittiöön sekoittamalla joukkoon makua antavia aineita ja erilaisia yrttejä. Mausta esim. sitruunamehulla+tilli-ruohosipuli-persiljasilpulla, sinapilla ja sipulivarsisilpulla, limen mehulla+korianterisilpulla, ketsupilla tai chiliketsupilla+basilika- ja oreganosilpulla jne.