Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

4.6.2002 Grillattu ja pariloitu kala, terijakisoijamarinari, melonisalsa ja hummerikastike

Julkaistu 04.06.2002 12:00

Kalan grillaaminen grilliritilällä vaatii tarkkuutta. Suomusta kala, mutta jätä nahka päälle ja grillaa vain toiselta puolelta. Sipaise kalan pinta öljyllä tarttumisen estämiseksi. Kalafileet kypsyvät hyvin nopeasti, joten älä ylikypsennä etteivät ne hajoa ja kuivu. Parila- tai vuolukivilevy ja muurinpohjapannu helpottavat kalan kypsennystä grillissä olipa käytössä kaasu, hiili- tai sähkögrilli. Kaksinkertaisessa alumiinifolio- tai alumiinifolio-leivinpaperipaketissa kala kypsyy meheväksi yksinään tai kasvisten kanssa. Muista öljytä myös folio tai leivinpaperi. Grillattavaksi ja pariloitavaksi sopii kirjolohi, lohi, siika, ahven, kuha ym. kalat fileinä, paloina ja pienemmät kalat kuten siika, ahven ja kuha myös kokonaisina. Voit marinoida kalan ennen kypsennystä tai maustaa sen vasta kypsennyksen jälkeen.

Terijakisoijamarinari

kirjolohta tai lohta noin 1 cm:n viipaleina (100-150 g/ruokailija)
terijakisoijakastiketta

1. Nosta kalaviipaleet lautaselle, pirskota päälle terijakisoijakastiketta. Kääntele palat ja pirskota myös toiselle puolelle. Anna marinoitua kymmenisen minuuttia tai parikin tuntia.
2. Sipaise kalan pintaan vähän öljyä tarttumisen estämiseksi ja pariloi tai paista vajaa minuutti kummaltakin puolelta. Kala kypsyy hetkessä, joten älä kypsennä liikaa. Voit tehdä viipaleista myös paksumpia, silloin kypsentäminen vie vähän pidemmän aikaa. Kala saa jäädä sisältä läpikuultavaksi.
3. Jätä osa kalaviipaleista marinoimatta ja sipaise pintaan vain öljyä ennen pariloimista. Kaikki lapset eivät esim. pidä marinadin mausta kalassa. Kalaviipaleet maistuvat kuumina esim. uusien perunoiden, höyrytettyjen fenkoliviipaleiden, melonisalsan tai/ja kastikkeiden kanssa.

Melonisalsa

4 dl pieneksi kuutioitua melonia (oranssia ja vihertävää)
1 dl silputtua nippusipulia
noin 0,5 dl sitruunamehua


pala tuoretta chiliä tai vähän chilijauhetta

2-3 rkl silputtua tuoretta korianteria

ripaus suolaa

1. Poista melonista siemenet ja kuori ja kuutioi hedelmäliha pieneksi. Jos saat esim. vain oranssai melonia, korvaa vihertävä meloni kurkkukuutioilla.
2. Leikkaa 1-2 sipulia varsineen silpuksi ja hienonna tuore korianteri. Korianteri on aika vahvanmakuinen, lisää sitä aluksi varovasti ja lopun voit lisätä vasta juuri ennen tarjoilua maistamisen jälkeen.
3. Poista chilistä siemenet ja silppua se pieneksi. (muista pestä kädet hyvin ja varoa koskettamasta silmiä tai suunseutua).
4. Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja anna maustua mielellään parikin tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Melonisalsa sopii hyvin niin kalan kuin broilerinkin lisäkkeeksi.

Hummerikastike

2 dl kermaviiliä
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl hummerifondia
1 tl mustapippuria
hienonnettua tilliä
1. Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään ja anna maustua 1-2 tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Kastike sopii niin pariloidun, paistetun kuin keitetynkin kalan tai kalamurekkeen seuraksi.

Kermaviilistä, jogurtista ja ransakankermasta saat hyviä kastikkeita kesäkeittiöön sekoittamalla joukkoon makua antavia aineita ja erilaisia yrttejä. Mausta esim. sitruunamehulla+tilli-ruohosipuli-persiljasilpulla, sinapilla ja sipulivarsisilpulla, limen mehulla+korianterisilpulla, ketsupilla tai chiliketsupilla+basilika- ja oreganosilpulla jne.

Lisää aiheesta:

Ethän sorru tähän herpeksen hoitoniksiin? "Heikentää tilannetta entisestään"Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aineTestasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittajaRenkaidenvaihto käsillä – vältä tyypilliset virheet!FT: EU pohtii suurta muutosta, joka käytännössä kieltäisi käsidesinYhä useampi opettaa omaa lastaan ajamaan autoa – vanhemmilta erikoisia pyyntöjä autokouluille
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Virukset

    Ethän sorru tähän herpeksen hoitoniksiin? "Heikentää tilannetta entisestään"

  • 17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • 12:41
    Autot

    Renkaidenvaihto käsillä – vältä tyypilliset virheet!

  • 12:28
    Terveys ja hyvinvointi

    FT: EU pohtii suurta muutosta, joka käytännössä kieltäisi käsidesin