Kalan grillaaminen grilliritilällä vaatii tarkkuutta. Suomusta kala, mutta jätä nahka päälle ja grillaa vain toiselta puolelta. Sipaise kalan pinta öljyllä tarttumisen estämiseksi. Kalafileet kypsyvät hyvin nopeasti, joten älä ylikypsennä etteivät ne hajoa ja kuivu. Parila- tai vuolukivilevy ja muurinpohjapannu helpottavat kalan kypsennystä grillissä olipa käytössä kaasu, hiili- tai sähkögrilli. Kaksinkertaisessa alumiinifolio- tai alumiinifolio-leivinpaperipaketissa kala kypsyy meheväksi yksinään tai kasvisten kanssa. Muista öljytä myös folio tai leivinpaperi. Grillattavaksi ja pariloitavaksi sopii kirjolohi, lohi, siika, ahven, kuha ym. kalat fileinä, paloina ja pienemmät kalat kuten siika, ahven ja kuha myös kokonaisina. Voit marinoida kalan ennen kypsennystä tai maustaa sen vasta kypsennyksen jälkeen.
Terijakisoijamarinari
kirjolohta tai lohta noin 1 cm:n viipaleina (100-150 g/ruokailija)
terijakisoijakastiketta
1. Nosta kalaviipaleet lautaselle, pirskota päälle terijakisoijakastiketta. Kääntele palat ja pirskota myös toiselle puolelle. Anna marinoitua kymmenisen minuuttia tai parikin tuntia.
2. Sipaise kalan pintaan vähän öljyä tarttumisen estämiseksi ja pariloi tai paista vajaa minuutti kummaltakin puolelta. Kala kypsyy hetkessä, joten älä kypsennä liikaa. Voit tehdä viipaleista myös paksumpia, silloin kypsentäminen vie vähän pidemmän aikaa. Kala saa jäädä sisältä läpikuultavaksi.
3. Jätä osa kalaviipaleista marinoimatta ja sipaise pintaan vain öljyä ennen pariloimista. Kaikki lapset eivät esim. pidä marinadin mausta kalassa. Kalaviipaleet maistuvat kuumina esim. uusien perunoiden, höyrytettyjen fenkoliviipaleiden, melonisalsan tai/ja kastikkeiden kanssa.
Melonisalsa
4 dl pieneksi kuutioitua melonia (oranssia ja vihertävää)
1 dl silputtua nippusipulia
noin 0,5 dl sitruunamehua