4.12.2002 Kirjolohi- tai lohimedaljongit, pinaattikastike, lipeäkalaa uunissa ja valkokastike

4 kirjolohi- tai lohimedaljonkia tai -palaa
1 tl juoksevaa voimariinia tai margariinia
ripaus suolaa
valko- tai mustapippuria myllystä

1. Paista kalapalat kummaltakin puolelta pari kolme minuuttia. Mausta. Ison määrän kalapaloja voit kypsentää uunissa. Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä perunoita, pinaattikastiketta ja kasviksia esim. höyrytettyä parsakaalia, porkkanoita tai pakastevihanneksia.

Energia: 946 kJ / 226 kcal
Prot. 23 g, hh 0 g, ra. 15 g

Pinaattikastike


3-4 dl valkokastiketta (ks. ohje alempana)
100-150 g pakastepinaattia
(1 sipuli+1 tl öljyä)
mustapippuria
ripaus muskottia

1. Jos käytät sipulia, hienonna se ja kuullota öljyssä. Lisää joukkoon vähän sulanut pinaatti ja hetken kuluttua valkokastike. Mausta mustapippurilla ja muskotilla.
2. Jos et halua joukkoon sipulia, lisää sulanut pinaatti suoraan valkokastikkeen joukkoon, kuumenna ja mausta.

Energia: 363 kJ / 86 kcal
Prot. 3 g, hh 7 g, ra. 5

ANNOS: Kirjolohimedaljonki, 100 g & Pinaattikastike, 100 g
Energia: 1,3 MJ / 310 kcal
Prot. 26 g, hh 7 g, ra. 20

Lipeäkala uunissa

300-500 g lipeäkalaa/ruokailija
suolaa

1. Jos ostat lipeäkalan pakkauksessa, jossa sen voi kypsentää, noudata pakkauksen ohjetta.
2. Irtomyyntikalankin voi keittää, mutta se hajoaa helposti, jos vesi pääsee poreilemaan vähänkin enemmän. Kypsän kalan nostaminen vedestä ehjänä on myös hankalaa. Suosittelen sen tähden uunissa kypsentämistä.
3. Liota kalaa 1-2 tuntia kylmässä vedessä ennen uunikypsennystä.
4. Nosta lipeäkala öljyllä sipaistuun (estää nahan tarttumisen) lasi- emali- tai keramiikkavuokaan tai uunipannuun. Ripottele pinnalle vähän suolaa. Peitä kala leivinpaperilla ja alumiinifoliolla. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 1/2-1 tuntia kalan määrästä riippuen. Tarkkaile irtoavan nesteen määrää, ettei se valu vuoasta.
5. Nosta vuoka varovasti uunista ja kaada neste pois (toisen ihmisen apu on tässä vaiheessa eduksi). Tarjoa kala heti kuumana keitettyjen perunoiden, kiehautettujen pakasteherneiden, valkokastikkeen ja vastarouhitun maustepippurin kanssa. Voit tarjota lisäksi hyvää sinappia ja rapeaksi paistettua pekonisilppua (norjalainen tapa) tai maustaa valkokastikkeen sinapilla. Jos lipeäkalaa jää, lopusta voit valmistaa lipeäkalalaatikkoa (esim.keitettyjä perunaviipaleita ja valkokastiketta tai keittoa (sipulia, perunalohkoja, herneitä, liemenä maitoa, runsaasti maustepippuria).

Energia: 148 kJ / 35 kcal
Prot. 8 g, hh 0 g, ra. 0,4

Valkokastike

2-3 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
1/2 tl suolaa
vähän valkopippuria

1. Sulata rasva paksupohjaisessa kasarissa. Lisää jauhot haarukkavatkaimella sekoittaen ja kiehauta, mutta älä ruskista.
2. Ota kattila levyltä ja lisää noin puolet maidosta koko ajan hyvin sekoittaen. Nosta takaisin levylle, lisää loput maidosta ja anna kypsyä 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Mausta. Jos kastikkeesta tulee liian sakeaa, lisää vähän maitoa ja kiehauta.

Energia: 0,45 MJ / 108 kcal
Prot. 4 g, hh 9 g, ra. 6
ANNOS: Lipeäkala 150 g & Valkokastike 100 g
Energia: 0,7 MJ / 160 kcal
Prot. 16 g, hh 9 g, ra. 6,4 g

- Toim. Kati Nappa

Ravintolaskelmat: Paula Nieminen
Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia

Lue myös:

    Uusimmat