32 metriä ja 92 tonnia: Suomen uusin jättirekka on vaikuttava näky liikenteessä – katso video neitsytmatkasta

Väinö Peltonen kuvasi jättirekan neitsytmatkan 19:33

Enonkoskelaisen yrityksen jättirekka liikennöi pian Stora Enson Itä-Suomen tehtaille.

Katso yläpuolelta Väinö Peltosen kuvaama video Suomen uusimman jättirekan ensimmäisestä matkasta Heinolasta Mikkelin Visulahteen.

Tuliterällä HCT-yhdistelmällä (high capacity transport) voi kuljettaa 25 prosenttia isomman puukuorman kuin perinteisellä tukkirekalla. Positiiviset vaikutukset kohdistuvat liikenneturvallisuuteen ja ympäristöön, sillä päästöjen ja kuljetusten määrä vähenee, kun puita voidaan kuljettaa kerralla enemmän.

– HCT-yhdistelmän viimeisetkin asennustyöt saatiin tehtyä lokakuussa ja ajoneuvo katsastettiin lokakuun lopulla. Testiajot ovat sujuneet suunnitelmien mukaan ja lastauksissa kaikki on mennyt niin kuin pitääkin. Kuljettajien kanssa olemme erittäin tyytyväisiä pitkän kehitystyön tulokseen, sanoo enonkoskelainen kuljetusyrittäjä Kari Malmstedt, jonka yhtiö on kuljettanut puuta Stora Ensolle 1970-luvulta lähtien.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi myönsi 92-tonniselle HCT-ajoneuvoyhdistelmälle raakapuun liikennöintiin poikkeusluvan kesäkuussa. Perävaunun rakentamisesta vastasi heinolalainen A Weckman Oy.


Yhdistelmällä saa ajaa vain tietyillä ennalta sovituilla reiteillä. Malmstedtin vastavalmistunut rekka liikennöi Stora Enson Itä-Suomen tehtaille kahdella reitillä: Savonlinna–Imatra–Joutseno–Kouvola–Mikkeli–Juva–Varkaus sekä Savonlinna–Kitee–Värtsilä–Uimaharju.

Ajoneuvoyhdistelmä on 32 metriä pitkä, kun normaalisti tukkirekat ovat maksimissaan 25-metrisiä. Yhdistelmää voi ajaa myös tavallisena 76-tonnisena rekkana ilman viimeistä perävaunua.

– Olemme erittäin tyytyväisiä saadessamme Stora Enson kuljetuksiin ensimmäisen HCT-yhdistelmän. Tämä sujuvoittaa toimintaamme ja saamme kuljetettua enemmän puuta vähemmillä päästöillä, sanoo Stora Enso Metsän kuljetuspäällikkö Elise Stenroos.

Trafi: Rekan pituus voi vaikeuttaa ohittamista

Yli 25,25 metriä pitkät suuren kapasiteetin yhdistelmät on merkitty yhdistelmän perään kiinnitetyllä kyltillä, joka ilmoittaa pitkästä kuljetuksesta. Nämä yhdistelmät saavat liikennöidä ainoastaan ennakkoon tarkastetuilla reiteillä ja niiden nimetyt kuljettajat ovat harjoitelleet yhdistelmien käyttöä suljetulla alueella ennen liikennöinnin aloittamista.

– Reilut viisi metriä pidemmän yhdistelmän ohittaminen 20 km/h:n nopeuserolla kestää sekunnin pidempään. Tämä on hyvä muistaa, kun lähtee ohittamaan tunnuksella varustettu yhdistelmää, Trafi muistuttaa.

Trafi on myöntänyt kokeilulupia tähän mennessä 49:lle tavanomaista pidemmälle yhdistelmälle.

Lähde: Stora Enso, Trafi

Lue myös:

    Uusimmat