30.5.2002 Broileria tonnikalakastikkeella ja tuoretomaattipizza

4 broilerin rintafileetä

pala sipulia
pala varsiselleriä
2 laakerinlehteä
pieni porkkana
suolaa, pippuria
sitruunankuorta
2-3 dl kuivaa valkoviiniä tai vettä+sitruunamehua

1. Valitse kattila, jonka pohjalle fileet juuri sopivat. Paloittele kasvikset ja lisää ne ja mausteet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muuta minuutti, jotta maut irtoavat.
2. Nosta rintafileet liemeen, joka saa olla sen verran että se juuri ja juuri peittää broileripalat. 3. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes broilerit ovat kypsiä eli noin 20 min. Jäähdytä liemessään esim. kylmävesialtaassa. Broilerit voi keittää hyvin jo edellisenä päivänä. Säilytä jääkaapissa. Broilerin asemesta lihaksi sopii kalkkuna tai italialaisittain vasikanpaisti (vitello tonnato). Pakasta keitinliemi ja käytä myöhemmin esim. keittoon tai kastikkeeseen.
3. Leikkaa kylmä liha viipaleiksi ja nosta vadille. Valmista kastike.

Tonnikalakastike

1 prk tonnikalaa (paloja) öljyssä
4 anjovisfileetä
noin 1,5 dl majoneesia
tilkka sitruunamehua tai vettä
mustapippuria
4 rkl kapriksia
1. Valuta öljy tonnikalasta. Kaada kala kulhoon. Lisää joukkoon anjovikset ja majoneesi ja sekoita tasaiseksi haarukalla tai monitoimikoneella. Ohenna tarvittaessa ja mausta.
2. Levitä kastike broileriviipaleiden päälle ja ripottele pinnalle kaprikset.
3. Tarjoa ruoka kesäisessä esim. puhvettipöydässä salaattien ja leivän kera.

Tuoretomaattipizza

1 iso pakastepizzapohja
2 rkl basilikaöljyä tai öljyä+silputtua basilikaa
1/3-½ pikkupurkkia tomaattisosetta+ripaus sokeria
noin 1 dl juustoraastetta

4-5 tomaattia
mustapippuria
tuoreita basilikanlehtiä

1. Nosta pizzapohja uunipellille ja levitä sille basilikaöljy (ohje löytyy netistä makuja sivuilta) . Levitä sen päälle sokeriripauksella maustettu tomaattisose.
2. Ripottele pinnalle juustoraaste.
3. Paista 250 asteessa noin 5 minuuttia.
4. Leikkaa pizzan kypsyessä tomaatit viipaleiksi (käytä kantapalat esim. salaattiin).
5. Nosta kypsä pizza tarjoiluvadille ja levitä päälle tomaattiviipaleet ja niiden päälle basilikan lehdet. Ohuen pizzan leikkaaminen onnistuu parhaiten saksilla. Voit leikata pizzan myös tomaattiviipaleiden kokoisiksi pikkupaloiksi.

Lue myös:

    Uusimmat