Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

3 väitettä – miksi vehnä on pahin ruoka terveydellesi?

Monien asiantuntijoiden mukaan vehnätuotteet lihottavat
Monien asiantuntijoiden mukaan vehnätuotteet lihottavat
Julkaistu 29.03.2012 09:30(Päivitetty 29.03.2012 09:38)

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus vahvistaa rukiin terveyshyödyt. Tutkimuksen mukaan rukiissa on yhdisteitä, joita kasvit käyttävät puolustautuessaan taudeilta ja tuholaisilta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoitti rukiin hyötyjen ohella myös vehnän haitat. Tutkimuksen mukaan sydäntautiriskissä olevien miesten kolesterolitaso laski selvästi jaksolla, jolla miehet söivät ruisleipää.

– Vehnäleipä on höttöisyydessään virhevalinta etenkin sille, joka kärsii kakkostyypin diabetekselle altistavasta keskivartalolihavuudesta tai kolesteroliongelmista. Molemmat altistavat myös sepelvaltimotaudille, totesi professori Hannu Mykkänen.

SS: Keskivartalolihava? Vältä vehnäleipää, syö ruista

Mikä tekee venhäleivästä sitten epäterveellistä ja miksi sitä tulisi välttää?

1. Väite: Keho ei kestä vehnää

MTV3/Lehtikuva

Suomi on tunnetusti tumman leivän ystävä, mutta silti kaikesta suomalaisten syömästä viljasta 57 prosenttia on vehnää ja vain 20 prosenttia ruista.

Monien asiantuntijoiden mukaan ruoansulatustamme ei ole rakennettu kestämään niin suurta määrää vehnää, koska keho ei pilko niin sen gluteiinia tarpeeksi hyvin. Näin ajattelee esimerkiksi vatsaelinsairauksia hoitava professori Peter Whorwell Manchesterin sairaalasta.

– Gluteiini on suuri molekyyli, jota on vaikea sulattaa, joten kehomme ei siedä sitä runsaasti. Vaalea leipä on lohturuoka numero yksi, jota löytyy kaikkialta. Ennen emme syöneet näin paljon vehnää, vaan lihaa, kalaa, hedelmiä ja vihanneksia – jokaiselta aterialta ei löytynyt ennen vehnää, hän toteaa.

Samoilla linjoilla on myös suomalaislääkäri Antti Heikkilä, joka tunnetaan viljatuotteiden hanakkana vastustajana. Heikkilän mukaan vilja on erittäin tärkkelyspitoinen ruoka, mikä aiheuttaa monelle suolisto-ongelmia.Monet suomalaiset ovatkin Heikkilän mukaan tietämättään yliherkkiä viljatuotteille ja erityisesti vehnälle.

2. Väite: Vehnä lihottaa

Monien asiantuntijoiden mukaan vehnä on yksi suurimmista syistä kasvaviin ylipaino-ongelmiin ja ihmisten keskivartalolihavuuteen.

Amerikkalaisen tohtori William Davisin tuore teos Lose the Wheat, Lose the Weight tyrmää täysin nykyaikaisen vehnän käytön ihmisten ruokavaliossa. Davisin mukaan vehnä on ensinnäkin pahaksi ihmisen sydämelle ja lisäksi kerryttää ylimääräisiä kiloja vyötärölle.

– Kutsun ilmiötä vehnävatsaksi, vaikka voisin vallan hyvin kutsua vehnänsyöjiä myös rinkeliaivoksi tai keksinaamoiksi, sillä vehnä vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisten terveyteen, tohtori Davis kommentoi.

Monien asiantuntijoiden mukaan vehnätuotteet lihottavat

Vaalessa leivässä on myös erittäin suuri glykemiaindeksi. Glykemiaindeksi kertoo siitä, kuinka nopeasti hiilihydraattipitoiset ruoka-aineet nostavat veren sokeripitoisuutta glukoosiin verrattuna. Mitä suurempi indeksiluku on, sitä suurempi glukoosivaste eli sitä nopeammin ja korkeammalle verensokeri nousee ja sitä enemmän vereen vapautuu insuliinia. Täysjyväruisleivässä glykemiaindeksi on huomattavasti pienempi.

3. Väite: Vehnä ei pidä kylläisenä

Täysjyvätuotteissa viljan terveelliset osat ovat tallessa ja hiilihydraattien suhteellinen osuus on alhaisempi. Joissakin viljoissa on jopa puolet vähemmän hiilihydraatteja kuin valkoisessa vehnässä. Kuitupitoiset tuotteet pitävät myös kylläisenä kauemmin, joten niitä ei tarvitse syödä niin paljon. Missään muussa viljassa ei ole niin paljon kuituja kuin rukiissa.Vehnän ravitsemukselliset hyödyt ovat siis erittäin alhaiset.

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Lääke hävitti syövän Jaakon vaimon keuhkoista – aivoissa sairaus leviää vanhan lainsäädännön vuoksiLuka, 18, jahtaa isoja rahoja alalla, jolla vain äärimmäisen harva menestyyLoistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?Tarvitseeko koira takin tai tossut – ja miten ne saa sille päälle? "Ihan koulutettavissa oleva asia"Autoilija! Älä anna talvimyräkän yllättää, vaan toimi näinHelpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:50
    Syöpä

    Lääke hävitti syövän Jaakon vaimon keuhkoista – aivoissa sairaus leviää vanhan lainsäädännön vuoksi

  • 06:39
    Asian ytimessä.doc

    Luka, 18, jahtaa isoja rahoja alalla, jolla vain äärimmäisen harva menestyy

  • Eilen18:01
    Ruoka

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • Eilen15:32
    Koirat

    Tarvitseeko koira takin tai tossut – ja miten ne saa sille päälle? "Ihan koulutettavissa oleva asia"

  • Eilen12:15
    Liikenneturvallisuus

    Autoilija! Älä anna talvimyräkän yllättää, vaan toimi näin