25-vuotiaan prinsessa Elisabetin elämä keikahti päälaelleen tasan 70 vuotta sitten – kukaan ei aavistanut, että tämä kuningasisän kanssa vietetty hetki oli viimeinen

Brittikuninkaallisten raskas vuosi 8:53
Kirjailija Satu Jaatinen ja MTV Uutisten toimittaja Aino Haili arvioivat, millainen oli kuningatar Elisabetin raskas vuosi 2021.

25-vuotias prinsessa Elisabet palasi vuonna 1952 yllättäen kuninkaalliselta kiertueeltaan kotimaahansa Isoon-Britanniaan kuningatar Elisabetina, kun hänen isänsä kuningas Yrjö VI menehtyi matkan aikana 56-vuotiaana.

Vuoden 1952 helmikuussa 25-vuotias prinsessa Elisabet nousi Isossa-Britanniassa lentokoneeseen kenenkään aavistamatta, että seuraavan kerran kun hän astuisi kotimaansa kamaralle, olisi hän sen kuningatar. 

Kyseessä oli viimeinen kerta, kun puolisonsa Philipin kanssa kuninkaalliselle kiertomatkalle Keniaan suuntaamassa ollut prinsessa näki isänsä kuningas Yrjö VI:n elossa. Kuusi päivää myöhemmin, 6. helmikuuta vuonna 1952, keuhkosyöpää sairastanut kuningas, jonka toinen keuhko oli poistettu leikkauksella, löydettiin kuolleena sängystään Sandringhamin kartanossa. Elisabetin isä oli kuollessaan 56-vuotias. 

31. tammikuuta kuningas Yrjö kävi vaimonsa kuningataräiti Elisabetin sekä nuoremman tyttärensä prinsessa Margaretin kanssa hyvästelemässä kiertueelle suuntaavan Elisabetin ja Philipin. Kuninkaan oli ollut tarkoitus lähteä itse matkalle, mutta hänen heikon terveydentilansa tähden matkalle päätettiin lähettää Elisabet puolisoineen. Kenian lisäksi parin oli tarkoitus vierailla Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa.

Kuningas heilutti esikoiselleen hyvästit vielä lentokentän kiitoradalla ja perhe katsoi yhdessä koneen nousua ilmaan lentokenttärakennuksen katolta. 

Suoritettuaan muutaman päivän ajan virallisia edutustehtäviään Keniassa Elisabet ja Philip viettivät pari lomapäivää kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Pariskunta majoittui sittemmin kuuluisaksi tulleesssa Treetops Hotellissa, joka sijaitsee noin 165 kilometrin päässä Nairobista.

Kuninkaan kuolemaa edeltävän yön Elisabet ja Philip viettivät puun latvaan rakennetussa mökissä, jonka juurella parveilivat yöllä savannin eläimet. Edellisenä päivänä Elisabet valokuvasi norsuja läheisellä eläinten juomapaikalla. 

Koska Elisabet ja Philip olivat matkalla varsin syrjäisessä sijainnissa, ei tieto kuninkaan kuolemasta saavuttanut heitä heti. Lopulta prinsessa, josta oli juuri tullut kuningatar, sai tietää isänsä menehtymisestä useiden välikäsien kautta. 

Tiedon sai ensimmäiseksi korkea-arvoisin hovimestari, joka ilmoitti asiasta prinsessan henkilökohtaiselle sihteerille Martin Charterikselle, joka puolestaan soitti Philipin avustajalle. Näin ollen uutisen isän menetyksestä ja siitä, että Elisabetin elämä tulisi muuttumaan nyt pysyvästi, kertoi tulevalle kuningattarelle lopulta hänen puolisonsa Philip. 

Philipin serkku lady Pamela Hicks, joka oli toiminut yhtenä parin häiden morsiusneidoista viisi vuotta aikaisemmin ja oli mukana parin matkalla, kertoi myöhemmin historiallisesta hetkestä, jota oli itse todistamassa. 

– Meidän täytyi olla maailman viimeisten ihmisten joukossa, jotka kuulivat uutiset. 

Hicksin mukaan kyseinen aamu Keniassa oli sujunut leppoisasti ja Elisabet oli vain hetkeä ennen kuolinuutisen kuulemista kirjoittanut kirjettä isälleen, kertoen kaikista ihmeellisistä asioista, joita oli päässyt matkallaan näkemään. 

– He olivat kalastaneet ja ratsastaneet, mutta kaiken huippu oli se puumajassa vietetty yö ja niiden eläinten näkeminen. Hän oli äärimmäisen innoissaan kaikista eläimistä, joita näimme. Hän puhui jatkuvasti siitä, kuinka kirjoittaisi vanhemmilleen ja kertoisi siitä kaikesta. 

Brittiläinen metsästäjä Jim Corbertt majoittui samaan aikaan Elisabetin ja Philipin kanssa Treetops Hotellissa, ja kirjoitti vierailunsa päätteeksi kuuluisaksi tulleet sanat paikan vieraskirjaan. 

Katso videolta, miten Elisabet nousi kuningattareksi 70 vuotta sitten: 

Näin Elisabet nousi kuningattareksi 70 vuotta sitten 2:50

– Ensimmäistä kertaa maailman historiassa, nuori nainen kiipesi puuhun prinsessana kuvaten sitä elämänsä jännittävimmäksi kokemukseksi, laskeutuen sieltä seuraavana päivänä kuningattarena. 

Kuninkaallinen kiertue keskeytettiin ja paluumatka Englantiin järjestettiin välittömästi. Hicksin mukaan paluulento Englantiin oli erityisen vaikea, kuten myös hetki, jolloin Elisabetin, tuoreen kuningattaren, oli astuttava ulos lentokoneesta kotimaassaan. 

– Kun laskeuduimme Englantiin ja näimme Winston Churchillin ja muiden kerääntyneen lentokentälle, tajusimme yhtäkkiä, että tämä oli hänen yksityisen elämänsä loppu. 

Lähde: People, BBC

Lue myös:

    Uusimmat