24.10.2003 Sinisimpukat chili-rosmariiniliemessä ja maksaa venetsialaiseen tapaan

1 kg tuoreita sinisimpukoita
1 chilipalko
3 rosmariininoksaa
2 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa

Pese simpukat juoksevan veden alla ja poista "parta". Poista kuolleet simpukat joukosta, eli rikkonaiset tai auenneet. Poista siemenet chilistä ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi, kuori ja viipaloi myös salotit ja valkosipulit. Kuumenna reilun kokoisessa, kannellisessa kasarissa öljy ja lisää chili ja sipulit sekä rosmariinin oksat. Anna kiehua hetken aikaa öljyssä ja lisää sitten valkoviini ja ripaus suolaa. Anna kiehahtaa ja lisää sitten simpukat. Peitä kannella ja anna kiehua välillä sekoittaen noin 2-5 minuuttia, kunnes simpukat ovat kaikki auenneet. Tarjoile liemen kanssa syvältä lautaselta tuoreen, rapeakuorisen leivän kera. Jos joukossa on simpukoita, jotka eivät ole auenneet niin heitä pois.

Maksaa venetsialaiseen tapaan Fegato alla veneziana

500 g vasikan tai naudan maksaa
300 g kuorittua sipulia
50 g voita
1 dl valkoviiniä
1 pieni puntti persiljaa
öljyä paistamiseen
puolikas sitruuna
vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria

Poista kalvot maksasta ja leikkaa maksa ohuiksi viipaleiksi. Halkaise sipulit ja leikkaa ne myös aivan ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja mausta sekä jauhota maksat kevyesti. Kuumenna öljy ja paista maksat nopeasti molemmin puolin rapeaksi. Nosta maksat sitten tarjoiluvadille odottamaan. Lisää pannuun voi ja paista sipuleita kevyesti hetki, lisää sitten valkoviini ja raasta hieman sitruunan kuorta joukkoon. Lisää myös pari tippaa sitruunan mehua. Anna hautua hetki ja lisää runsaasti hienonnettua persiljaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöräytä nopeasi ja kaada maksojen päälle. Lisäkkeeksi sopii esim. riisi tai pasta.

Juomaksi sopii molemmille annoksille paikallinen viini. Soave Classico Superiore, nro 8282 hinta 8,87 euroa.



Lue myös:

    Uusimmat