23.10. Andalusialainen tomaattikeitto ja makea riisitorttu

Andalusialainen tomaattikeitto

  • 1 l paseerattua tomaattia
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 dl pitkäjyväistäriisiä
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 2 tl timjamia
  • 2 persiljan oksaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 5 dl kanalientä
  • 1 paprika
  • 1 pss pakastemaissia
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria
  • ruokaöljyä

Lohko tomaatit ja poista vihreä kanta. Hienonna sipulit ja murskaa valkosipulit. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää riisi ja pyörittele kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää tomaattipyree, timjami, persiljan oksa ja laakerinlehti. Hauduta hetki. Lisää myös paseerattu tomaatti ja ripottele sekaan vehnäjauhot sekä sokeri. Kaada kattilaan kanaliemi. Hauduta n. 20 minuuttia ja poista persiljan oksa sekä laakerinlehti. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi ja lisää se sekä maissi kattilaan. Lisää myös sitruunamehu sekä suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Hauduta vielä 10-15 minuuttia ja tarkista maku.

Makea riisitorttu

  • 200 g valmista murotaikinaa
  • 4 dl risotto- tai puuroriisiä
  • 2 kanelitankoa
  • 0,5 dl sokeria
  • 25 g voita
  • 2 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
  • 1 l kulutusmaitoa
  • 2 isoa kananmunaa
  • Pinnalle: tomusokeria
  • Tarjoiluun: kermavaahtoa

Painele sulanut murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikinan päälle leivinpaperi ja kaada sille kuivattuja herneitä. Esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Jäähdytä. Sulata kattilassa voi ja lisää kanelitangot sekä riisi. Kuullota hetki ja lisää joukkoon sokeri, appelsiinimehu sekä raastettu kuori. Sekoita kunnes appelsiinimehu on imeytynyt riisiin ja lisää sitten kuumennettu kulutusmaito. Hauduta riisipuuroa kunnes riisi alkaa hieman pehmetä, mutta tuntuu silti vielä hampaissa. Jäähdytä. Sekoita joukkoon kananmunat ja kaada puuro esipaistetulle muropohjalle. Ripottele pinnalle tomusokeria ja paista piirakkaa 200 asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoile kermavaahdon kera.

Reseptit: Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat