22.5.2003 Tomaattikeitto ja tomaatti-vuohenjuustosalaatti

Ruokaosuudessa vieraillaan Fujizu-veneessä Koivusaaressa Helsingin edustalla. Tiia Koskimies valmistaa veneen keittiössä eli pentrissä tomaattikeittoa ja tomaatti-vuohenjuustosalaattia sekä kertoo kirjoittamastaan Venekokin käsikirjasta, jossa on paljon tietoa venekokeille ja retkeilijöille.

Tomaattikeitto

7-8 kypsää tomattia
liraus öljyä
2 sipulia
1-2 porkkanaa
(2-3 jauhoista perunaa tai) muutama rkl perunahiutaleita
5-7 dl vettä
2-3 tl kasvisliemijauhetta
Provancen yrttimaustetta
2 tl balsamiviinietikkaa
suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria

fetajuustokuutioita tai pieniä mozzarellapalloja
basilikaa

1. Poista tomaateista kuoret ja kannat. Kalttaa tomaatit kuumassa vedessä eli tee kuoreen ristiviilto, kasta kiehuvaan veteen, nosta kylmään veteen ja vetäise kuori pois. Voit poistaa kuoren myös leikkaamalla. Halkaise tomaatti ensin ja poista kanta. Leikkaa puolikkaat vielä puoliksi. Poista siemenet. Paina tomaattia varovasti leikkuulautaa vasten, jotta saat kuoren suoraksi. Aseta veitsi kuoren ja lihan väliin. Leikkaa kuori pois lauta vasten. Paloittele tomattiliha.
2. Kuullota sipulit, porkkanakuutiot (ja perunalohkot, jos käytät niitä) öljytilkassa.
3. Lisää tomaattipalat, vesi ja liemijauhe tai -kuutio. Keitä täysin pehmeiksi. (kotona voi halutessasi soseuttaa keiton sauvasekoittimella).
4. Suurusta keitto perunahiutaleilla, jos et käytä perunaa. Mausta keitto. Voit valmistaa keiton myös säilyketomaateista.
5. Lisää keittolautaselle fetajuustokuutioita ja basilikasilppua. Tarjoa lisäksi leipää.

Värikäs tomatti-vuohenjuustosalaatti

keltaisia tomaatteja
punaisia tomaatteja
tilkka oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
(basilikaöljyä)
mustapippuria myllystä, suolaa
1 kiekko vuohenjuustoa (tyyppiä chevre) / ruokailija
basilikaa

1. Leikkaa vuohenjuustosta n.1 cm:n viipaleita.
2. Viipaloi tomaatit ja nosta ne annoslautasille. Pirskauta päälle vähän öljyä ja balsamiviinietikkaa sekä basilikaöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna maustua hetki.
3. Kuumenna vuohenjuustokiekot pannulla kerran kääntäen ja nosta tomaattien päälle. Ripottele pinnalle silputtua basilikaa ja tarjoa heti.



Lue myös:

    Uusimmat